Fellebezés

A Magyar Államkincstártól vár segítséget a Baptista Szeretetszolgálat

Fellebbezett, illetve azt megelőzően a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) fordult a Baptista Szeretetszolgálat, miután házi segítségnyújtás szolgáltatásuktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozása miatt megvonták az állami finanszírozást.

2015.08.25 19:23MTI

Kiemelték azt is, hogy a felfüggesztés az egyéb szociális intézményeket és a Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott köznevelési intézményeket, iskolákat nem érinti.

A Baptista Szeretetszolgálat azt kérte az államkincstártól, hogy az ellátotti és a munkavállalói érdekekre tekintettel a felfüggesztést vagy annak azonnali végrehajthatóságát vonja vissza. A kérelem benyújtása óta eltelt egy hétben nem kaptak választ - írták.

A pestisrácok.hu kedden számolt be arról, hogy különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a NAV a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban. Hozzátették, hogy augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

A cikk arról is beszámolt, hogy az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat a múlt héten mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. A munkavállalóknak átadott levél szerint csoportos leépítés történt, ugyanakkor a dolgozókkal olyan papírt írattak alá, amely szerint közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, így végkielégítést sem kapnak.

Erre reagálva a szeretetszolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a feljelentés okát nem ismerik, de az ellenőrzés során mindenben együttműködnek a hatóságokkal és fenntartói biztost neveztek ki az államkincstári ellenőrzéssel érintett, önállóan működő és gazdálkodó intézményekhez. Ugyanakkor kiemelték: az ellátás 10 százalékát érintő vizsgálat ellenére a felfüggesztés országos kiterjesztését túlzónak és indokolatlannak, illetve jogszerűtlennek is tartják.

A szeretetszolgálat felhívta a figyelmet továbbá, hogy a büntetőeljárásra hivatkozva a MÁK már augusztustól felfüggesztette az összes, házi segítségnyújtást és idősek nappali ellátását nyújtó intézmény működéséhez szükséges teljes költségvetési támogatást. "Ezen feladatok biztosításához szükséges állami támogatás tehát megszűnt, egyik napról a másikra" - hangsúlyozták.

Azt írták: a házi segítségnyújtást biztosító intézményeknek munkavállalóik munkaviszonyának felmondására nem adtak utasítást. "Az intézmények a helyzet rendezése érekében minden tőlük telhetőt megtesznek, de a finanszírozás elvonása miatt erősen korlátozott a lehetőségük" - fogalmazott a szeretetszolgálat, megjegyezve: "a helyzet megoldásának lehetősége a Magyar Államkincstár kezében van".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.