Nyári akciósorozat

A taxisokat is ellenőrzi a NAV

A taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak.

2015.08.14 13:55MTI

Nyári akciósorozatának részeként a taxisokat is ellenőrzi az adóhatóság, főleg a személyszállítók kedvelt gyűjtőterületein, a pénzügyőrök pedig az úton lévő gépjárműveket is megállíthatják, és ha az ellenőrzés során migránsok szállítására utaló körülményt észlelnek, a hatóság büntető feljelentést kezdeményez - közölte a Nemzeti Adó - és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a taxisok a nyugtaadás ellenőrzésére, a taxaméter kiíratására, adóhatósági adatmentésre számíthatnak.

A NAV hangsúlyozta, annak megítélése, hogy illegálisnak számít-e, ha a taxis migránst szállít, nem az adóhivatal hatásköre ugyan, a rendőrség azonban idén márciusban kiadott közleménye szerint a menedékkérők Magyarországon történő szállítása jogellenes.

A NAV - függetlenül a szállított személy származásától - a taxamétert nem használó, nyugtát nem adó taxist egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

Ha magánszemély fuvaroz utasokat üzletszerűen, engedély nélkül, az adóhatóságnak kell bizonyítania a rendszerességet, amennyiben ez bebizonyosodik, a NAV mulasztási bírság mellett, adóhiányként állapítja meg az eltitkolt jövedelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.