Költségvetés

A lakosságból él továbbra is az állam

Továbbra is a fogyasztáshoz kapcsolt adókból, azon belül is az általános forgalmi adóból (áfa) jut a legnagyobb bevételhez a büdzsé.

2015.05.13 18:20MTI

A gazdálkodó szervezetektől 2016-ban 1277,3 milliárd forint, az idei évre előirányzottnál 28,6 milliárd forinttal kevesebb, a lakosságtól pedig 1828,5 milliárd forint, az idénre tervezettnél közel 22 milliárd forinttal több bevételre számít a kormány - derül ki a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatból. Továbbra is a fogyasztáshoz kapcsolt adókból, azon belül is az általános forgalmi adóból (áfa) jut a legnagyobb bevételhez a büdzsé.

Az Országgyűlésnek szerdán benyújtott dokumentum szerint a tervezett adóváltozások elsősorban a munka terheinek csökkentését, a családok támogatását, a gazdaság fehérítését, valamint a további gazdasági növekedés elősegítését célozzák.

Jövőre tovább nő a fogyasztáshoz kapcsolt adók súlya, amelyekből a kormány jövőre közel 4611,7 milliárd forint - az idei előirányzatnál 215 milliárd forinttal több - bevételt vár.

Ezen belül az áfából származó bevétel 179,5 milliárd forinttal emelkedik az ideihez képest. Utóbbi alakulásában szerepet játszik, hogy jövőre az adócsalások elleni küzdelem folytatásaként a szolgáltató szektorok jelentős részére kiterjesztik az online pénztárgépek kötelező használatát, a sertés tőkehúsok áfakulcsa pedig 2016. január 1-jével 5 százalékra csökken.

A társasági adóból 400,5 milliárd, a 2015-re tervezettnél 59 milliárd forinttal többet irányoz elő a törvényjavaslat. A jövedéki adóból származó bevétel 38,7 milliárd forinttal, 952,2 milliárd forintra emelkedik. A pénzügyi szervezetek különadója 55 milliárd forinttal, 89,2 milliárd forintra mérséklődik a költségvetési törvényjavaslat szerint.

A lakossági befizetéseken belül a személyi jövedelemadó a legnagyobb tétel, ebből 1658,4 milliárd forint a bevételi előirányzat, ami közel 19 milliárd forinttal magasabb az idei előirányzatnál. Az szja körében fontos változás, hogy 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökken az adó kulcsa, a kétgyermekes családok kedvezményének mértéke pedig 2016-tól gyermekenként a jelenlegi havi 10 ezerről 12 500 forintra emelkedik (2019-ig fokozatosan a jelenlegi mérték duplájára nő).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.