Áfa

Az NGM ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők csökkentik-e a sertéshús árát

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog.

2015.05.11 08:24MTI

Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán nyilatkozott hétfőn reggel.

A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.

Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők "lenyelik" annak hozadékát, a tárca intézkedni fog. "Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést" - mondta.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az szja 1 százalékpontos csökkentése jövőre az első lépés az adókulcs egyszámjegyűvé tételéhez, és 120 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel jár.

A bankadó csökkentéséről pedig azt mondta, nincs nézeteltérés a kormány és az Magyar Nemzeti Bank között a kérdésben. A jegybank jogosan várja el, hogy a bankok a kedvezményért cserébe felpörgessék a hitelezést. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban vállaltak alapján azonban a kormánynak külön feltétel nélkül kellett csökkentenie a bankadót, de a kérdésben egyetért az MNB-vel - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.