Tőkehús

Mi újság a húspiacon? A Hússzövetség elnöke örül az áfacsökkentésnek

A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöksége úgy látja: jó irányba tett fontos lépés a tőkehúsok áfájának 5 százalékra csökkentése.

2015.05.08 15:49MTI

A tájékoztatás szerint a húsipar meghatározó szereplőit tömörítő szakmai érdekképviseleti szervezet álláspontja szerint ez a döntés jelentős mértékben járulhat hozzá az ágazat tisztulásához, a tisztességes piaci verseny kialakulásához.

A szervezet elnöksége ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az állami költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével, rövid időtávon belül, több hasonló intézkedést hoz a kormány a sertéshús-készítményekkel kapcsolatban éppúgy, mint más élelmiszerek tekintetében.

Az elnökségi vélemény emlékeztet: a sertéságazat a különböző típusú áfacsalásokkal leginkább érintett ágazatok közé tartozik. Ezért a tisztességes piaci verseny feltételei nem adottak a szektorban. A magyar húsipar meghatározó szereplőit tömörítő szakmai érdekképviselet az elmúlt évek során sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy a csalások miatt kialakult piaci helyzet súlyosan sérti az adózó, teljesen legálisan működő vállalkozások érdekeit.

Ezért üdvözölte a Hússzövetség vezető testülete azt, amikor 2014-ben az élősertés és a félsertés áfája 5 százalékra csökkent. Az intézkedés pozitív hatását az ágazati adatok alátámasztják. A termékpálya azon részein, ahol az alacsonyabb áfakulcs van érvényben, a fehéredés egyértelmű jelei láthatóak. Növekedett a sertésállomány és annak nagysága a múlt év decemberében meghaladta a 3,1 milliót. Tavaly 8 százalékkal nőtt a levágott sertések száma - áll a közleményben.

A Hússzövetség szerint feltűnő, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt mutatják: a húsfeldolgozással és tartósítással foglalkozó vállalkozások teljesítménye több mint 10 százalékkal esett vissza a múlt évben. Az állatlétszám és a vágásszám növekedése melletti teljesítménycsökkenés magyarázata csak az lehet, hogy a tőkehús forgalmának jelentős része átcsúszott a szürke és feketepiacra. A korábban az élőállattal és a félsertéssel áfacsalást folytató bűnözői körök egy része ugyanis áttette tevékenységét a tőkehús piacára - vélekednek a Hússzövetségnél.

A piac tisztulása, a tisztességes verseny kialakulása alapvető érdeke az ágazat legális szereplőinek éppúgy, mint a fogyasztóknak. A Hússzövetség elnöksége azt reméli, hogy a sertéshús esetében alkalmazott 5 százalékos áfakulcs pozitív tapasztalatai azt eredményezik, hogy úgy a húskészítmények, mint más élelmiszerek esetében - az állami költségvetés teherbíró képességének erősödésével - a lehető legrövidebb időn belül hasonló lépésekre szánja magát a kormány - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.