Tudták?

NGM: évről-évre csökken az államadósság

Megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesüléséről készített előterjesztést a kormány, és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken.

2014.11.06 16:03MTI

Az államadósságot az alaptörvényben és a gazdasági stabilitási törvényben foglalt adósságszabálynak megfelelően kell csökkenteni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Az elmúlt években a kormány fegyelmezett gazdálkodást folytatott, így sikerült 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, és ezzel fenntartható költségvetési gazdálkodást kialakítani - hangsúlyozta a tárca.

A közlemény szerint a kormány kötelessége, hogy a féléves adatok alapján felülvizsgálja az adósságszabály teljesülését, és az eredményről tájékoztassa az Országgyűlés illetékes bizottságát és a Költségvetési Tanácsot. Ennek a kötelezettségének a kabinet eleget tett.

A GDP-arányos adósságmutató 2014-ben bekövetkező mérséklődése a kormány költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása iránti elkötelezettségét, illetve törekvéseinek sikerét mutatja - áll a közleményben.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint a kormány azzal számol, hogy az idén év végén az államadósság a GDP 76,3 százaléka lesz, és jövőre 75,4 százalékra csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.