Bíróság elé állhatnak

Több száz milliós kárt okozott a halasi számlagyár

A megrendelők a fiktív számlákat beállították a könyvelésükbe, majd ezek segítségével valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz, hogy adófizetési kötelezettségüket csökkentsék.

2014.02.10 10:10Havariapress

Több száz milliós kárt okozó csalás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy feltételezett bűnszervezet 41 tagja ellen - jelenti a HavariaPress. A szervezet vezéralakja egy szegedi férfi volt, aki a vádirat szerint egy komplett számlagyárat működtetett Kiskunhalason, 2006-tól kezdődően.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a napokban nyújtotta be a Kecskeméti Törvényszékhez azt a vádiratot, melyben az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalással és más bűncselekményekkel vádoltak meg egy 38 éves férfit és 40 társát. A vádirat szerint a társaság bűnszervezetet alkotva egy ,,számlagyárat" hozott létre Kiskunhalason és környékén, amivel összesen mintegy 413 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A számlagyár lényege az volt, hogy a bűnszervezetet vezető férfi a jelentkező ,,megrendelőknek" (különböző vállalkozásoknak) úgy nyújtott segítséget az adócsaláshoz, hogy létező gazdasági társaságok nevében fiktív számlákat állíttatott ki, amelyeket anyagi ellenszolgáltatás fejében eljuttatott a megrendelőknek.

A megrendelők ezután a fiktív számlákat beállították a könyvelésükbe, majd ezek segítségével valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz, hogy adófizetési kötelezettségüket csökkentsék. Az adócsalás elkövetéséhez összesen 27 gazdasági társaság bocsátott ki fiktív számlákat az elsőrendű vádlott utasításai szerint; a vádlottak közül 17 fő működtette a ,,számlagyárat", míg a többiek a fiktív számlákat felhasználó vállalkozások vezetői, képviselői voltak.

Az ügyészség megállapításai szerint a vádlottak ezt a tevékenységet szervezetten, hosszabb időn keresztül végezték, egymás között a feladatokat megosztották. Az összehangoltan működő bűnszervezet tagjai a legapróbb részletekig megtervezték a cselekményeket, és úgy is hajtották végre őket. A bűncselekménnyel szerzett pénzt részben a bűnszervezet működésére, részben a társaságok fenntartására, részben pedig a saját hasznukra fordították, így összességében 413 millió forinttal károsították meg a költségvetést. A vádemelést mindössze heten úszták meg a közreműködők közül, mert ők időközben önként megfizették az általuk okozott adóhiányt. A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai szabadlábon várják a bírósági tárgyalást, őket a főügyészség adócsaláson kívül magánokirat-hamisítás vétségével is vádolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.