4,2 százalékos ugrás

Nőtt az ír adóbevétel

Növekedtek az ír adóbevételek az év első 11 hónapjában. 2013-ban november végéig 35,18 milliárd eurónyi adót szedtek be, 4,2 százalékkal többet, mint 2012 azonos időszakában.

2013.12.03 23:30MTI

Az első tizenegy hónap adatai alapján a vállalatoktól a korábban reméltnél több adó folyt be, de az áfabevételek 1 százalékkal elmaradtak a pénzügyminisztérium várakozásaitól.

Az általános forgalmi adóból származó bevétel csökkenése a lakossági fogyasztás gyengeségére utal. A pénzügyminisztérium azt is közzétette, hogy a hiány 8,57 milliárd euróra csökkent idén novemberben a 2012-es 12,96 milliárd eurós novemberi adathoz képest. Ezeket az adatokat nagy figyelemmel kíséri az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az adatok jól mutatják, hogy az ír gazdaság milyen helyzetben van a gazdasági válságból való kilábalás megkezdése után. Írország kikerült az EU az IMF és az Európai Központi Bank által alkotott trojka felügyelete alól.

A három szervezet azért rendelkezett idáig beleszólással az ír gazdaságpolitikába, mert a pénzügyi válság alatt Dublin 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra szorult.

Bár Írország kikerül a trojka gyámsága alól, a mentőcsomag utóhatásaként még 2015-ig köteles lesz különböző megszorító intézkedéseket bevezetni, hogy biztosítsa a pénzügyei stabilitását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.