Ügyészség

Adócsalás: félmilliárdos ügy, ezúttal Szegedről

Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő áfabevallási és -befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik gazdasági társaság sem tett eleget.

2013.12.03 12:42MTI

Bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádol az ügyészség egy tízfős társaságot, amelynek tagjai importált, nagy értékű gépjárművek forgalmazásával foglalkoztak, de azok után több mint félmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizettek be - hangzott el kedden a vádirat ismertetésekor a Szegedi Törvényszéken.

A csoport több mint 300 gépjárművet értékesített 2009 és 2011 között.

A vádirat több mint egyórás ismertetésén elhangzott: a tíz vádlott 2009-től olyan bűnszervezetben vett részt, amelyben több gazdasági társaságot működtettek. A csoport az Európai Unió országaiból, elsősorban Németországból beszerzett, használt gépjárműveket valótlan tartalmú számlázások közbeiktatásával úgy tüntetett fel, mintha azok - egyébként valós gazdasági tevékenységet nem folytató - magyarországi cégeken keresztül kerültek volna be Magyarországra.

Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő áfabevallási és -befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik gazdasági társaság sem tett eleget, és az értékesítést terhelő befizetendő áfát nem vagy nem a valóságnak megfelelően tüntették fel. A járműveket ezután továbbértékesítették.

Az ügyészség szerint a vádlottak tevékenységükkel 2009-2011-ben 588 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, ebből mintegy 400 millió forint megtérült.

A vádlottakat bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével és a számvitel rendjének megsértése bűntettével vádolja az ügyészség.

A tárgyalás várhatóan februárban folytatódik a vádlottak meghallgatásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.