NAV-botrány

A Fidesz-frakció cáfol, Mesterházy kérdez, az ÁSZ hárít, az Együtt-PM követel

A Fidesz-frakció nem foglalkozott az adócsalások ügyével - cáfolta Horváth András volt adóellenőr kijelentését a frakció sajtóosztálya.

2013.11.27 18:31MTI

A volt adóellenőr állítása szerint több fideszes országgyűlési képviselő és például Varga Mihály is már azelőtt tudott az adócsalások rendszeréről, hogy ő erről tájékoztatta volna a politikusokat, sőt úgy tudja, hogy a Fidesz frakciója 2011 tavaszán egy ülésén foglalkozott is ezzel témával. Horváth András erről szerdán beszélt, miután az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjaival találkozott.

Az eredetileg bizottsági ülésnek tervezett tanácskozásra a kormánypárti tagok nem mentek el, így ülést formálisan nem lehetett tartani. Z. Kárpát Dániel a testület elnöke azonban kezdeményezte, hogy "konzultációs jelleggel" mégis hallgassák meg Horváth Andrást.

Mesterházy Attila MSZP-elnök Orbán Viktor kormányfőhöz fordult írásbeli kérdéssel, arról érdeklődve, kapott-e feljegyzést Lázár János miniszterelnökségi államtitkár Horváth András egykori adóellenőrtől, és ha igen, mi lett a sorsa.

Az MTI-nek szerdán elküldött kérdésben a szocialista pártelnök emlékeztetett: az egyik hírportál arról számolt be, hogy az adóhatóságot feljelentő egykori adóellenőr egy éve terjedelmes feljegyzést küldött Lázár János és Cséfalvay Zoltán államtitkároknak arról, hogy az adóhivatal kivételezett bánásmódban részesíti a kiemelt adózókat, ami visszaélésekre ad alkalmat.

Mesterházy Attila azt kérdezi a miniszterelnöktől, megkapta-e Lázár János az említett feljegyzést, és ha igen, milyen intézkedéseket tett a benne foglaltak kivizsgálása érdekében. Rákérdez arra is, ha Lázár János nem tett intézkedést a feljegyzés alapján, mi ennek az indoka, illetve hogy az államtitkár tájékoztatta-e Orbán Viktort a feljegyzés tartalmáról és az annak alapján javasolt esetleges intézkedésekről.

Az origo.hu szerdán írt arról, hogy Horváth András azt állítja: Révész Máriusz fideszes képviselőn keresztül Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt is megkereste az adóhivatalon belüli állítólagos problémák részleteivel 2012 őszén, választ azonban nem kapott.

Az Állami Számvevőszék egy hivatal, nem nyomozó hatóság, a közpénzügyi rendszert érintő ellenőrzéseit nyilvános terv alapján végzi; az előkészítés alatt álló 2014. első félévi ellenőrzési terve pedig érinti a NAV tevékenységét is, amelyet legutóbb 2012-re vonatkozóan vizsgáltak - közölte az ÁSZ szerdán az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál rendkívüli vizsgálat lefolytatását indítványozó kezdeményezésekkel kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék, mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye - rögzíti a közlemény. Megjegyzik: az ÁSZ köteles ellenőrzést lefolytatni az Országgyűlés döntése alapján, valamint vizsgálódhat a kormány felkérésére. Ezen túlmenően a megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázat-kezelési rendszerébe beépíti.

A közlemény szerint az ÁSZ jelenleg előkészítés alatt álló 2014. első félévi ellenőrzési terve tartalmazni fogja például a Magyarország 2013. évi központi költségvetése végrehajtásának (zárszámadás) ellenőrzését, ami érinti a NAV tevékenységét is.

Az ÁSZ-törvény szerint a számvevőszék ellenőrzi az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási és egyéb bevételszerző tevékenységét, valamint a vámhatóság tevékenységét. A jogszabály alapján az ÁSZ ellenőrzéseinek gyakoriságát törvény, törvényi szabályozás hiányában a számvevőszék elnöke határozza meg - teszik hozzá.

Megjegyzik, hogy a NAV - feladatköréből adódóan - évről-évre az ÁSZ látókörében van: a zárszámadás ellenőrzése keretében minden évben sor kerül az adóhatóság vizsgálatára is. Legutóbb 2012-re vonatkozóan végezték el ezt az ellenőrzést.

Az ÁSZ minden jelentése, így vonatkozó zárszámadási jelentései is nyilvánosak és megtalálhatóak az ÁSZ hivatalos honlapján (www.asz.hu) - közölte a számvevőszék.

Az Együtt-PM szövetség közleménye szerint aktivistáik és politikusaik szerdán több helyszínen demonstráltak az állítólagos adócsalások kivizsgálásáért.

A spontán tüntetés során a rendőrség többeket igazoltatott, egy aktivista ellen pedig gyülekezési joggal visszaélés miatt indítottak szabálysértési eljárást - közölték.

A tájékoztatás szerint a Bajnai Gordon vezette pártszövetség aktivistái az Állami Számvevőszék, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Nemzeti Bank épületénél is plakátokat ragasztottak ki, amelyeken az "Elég a hallgatásból! Vizsgáljátok ki a NAV botrányt!" felirat szerepelt.

Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a Fidesz képviselői nem jelentek meg a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottságának ülésén, amelyre Horváth András egykori adóellenőrt is meghívták.

Az Együtt-PM továbbra is követeli, hogy induljon átfogó vizsgálat a volt adóellenőr által elmondottak alapján - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.