2,4 százalék nem tűnik soknak

Megtorpant a német gőzhenger? Csökkenő adóbevételek Európa motorjában

Németországban több mint másfél éve először csökkentek az adóbevételek, a pénzügyminisztérium pénteki adatai szerint augusztusban 2,4 százalékos volt a visszaesés.

2013.09.20 19:45MTI

A tárca kimutatása szerint az önkormányzati adókat nem számítva összesen 40,35 millió euró adóbevétel keletkezett. A csökkenés egyszeri hatásoknak tulajdonítható, és a legfontosabb adófajtákból származó bevétel továbbra is nő - emelte ki a minisztérium. Általános forgalmi adóból 3,5 százalékkal, személyi jövedelemadóból 3,4 százalékkal több folyt be, mint egy éve. Ez a két adónem adja a teljes bevétel 60 százalékát.

Legutóbb 2012 májusában regisztráltak visszaesést. A váratlan csökkenés muníciót ad a vasárnapi választásra készülő baloldali ellenzéki pártoknak, amelyek szerint igazságosabbá kell tenni a rendszert, és ehhez növelni kell a gazdagok adóterheit. A kormányzó konzervatív-liberális koalíció pártjai szerint az adóemelések veszélyeztetik a konjunktúrát.

Egy átlagos, négyfős, kétgyermekes család évente átlagosan mintegy 30 ezer euró adót fizet Németországban. Az szja-rendszer erősen progresszív, az idén várhatóan a teljes szja-bevétel 53,9 százalékát fizeti be a legjobban kereső 10 százalék.

Az adórendszert a németek nagyjából fele tartja igazságosnak, ami jelentős javulás a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor a lakosság 78 százaléka igazságtalannak tartotta azt. Az igazságosabb adórendszer a baloldali pártok egyik fő ígérete. A Zöldek választási programjában például 234-szer szerepel a társadalmi igazságosság kifejezés, a szociáldemokratákéban pedig 141-szer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.