Több ezer hamis árut foglalt le

Sikeres a NAV az új ellenőrzési módszere

Új ellenőrzési módszert vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közúton, a mélységi ellenőrzést végző egységek közvetlenül betekinthetnek a NAV adatbázisába, így a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizhetik.

2013.03.24 10:17Havariapress

A NAV új közúti ellenőrzési módszert vezetett be. A mélységi ellenőrzést végző egységek közvetlenül betekinthetnek a NAV adatbázisába, így a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizhetik, valamint megnézhetik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett telephelyük.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait össze tudják vetni az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival.

Az új módszerrel az elmúlt hetekben több ezer hamis árut, jelöletlen élelmiszert sikerült lefoglalni és megsemmisíteni. A lefoglalt áruk értéke meghaladja a százmillió forintot. Az ellenőrzések során több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt, és előfordult, hogy a címzett nem ismerte el az áru tulajdonjogát és kérte a NAV-ot, hogy a szállítmányt irányítsa vissza külföldre.

A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket foglaltak le, több mint 80 millió forint értékben, egy adótartozással rendelkező gazdálkodótól pedig 4 millió forint értékben, 2 kamion napraforgót. Egy esetben 3 ezer kilogramm szabálytalanul szállított almát foglalt le és semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Fuvarozással összefüggő jogsértésekért 15 esetben 5 millió forint bírságot szabtak ki a NAV munkatársai, 15 esetben pedig azért tettek feljelentést, mert a szállító jármű túlsúlyos volt.

Az ellenőrzések után a NAV több cégről is kapott adatokat, így további vizsgálatok várhatók

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.