Alapvető élelmiszerek

Áfacsökkentés: aláírásgyűjtést indít az MSZP

Az MSZP aláírásgyűjtést indít az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése érdekében.

2013.03.13 15:48MTI

A hírt Mesterházy Attila pártelnök jelentette be, az MSZP országos elnökségének szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a Fidesz az Országgyűlésben nem támogatta a szocialisták áfacsökkentésről szóló javaslatát.

Mesterházy Attila közölte: a párt aktivistái nemcsak az utcán gyűjtik majd az aláírásokat, hanem "ajtótól ajtóig" mennek majd az aláírásgyűjtő ívekkel, amelyen az a kérdést szerepel: "egyetért-e ön azzal, hogy a kormánynak a rezsicsökkentés keretei között az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni?".

Az ellenzéki pártvezető hangsúlyozta: a magyar emberek valóban sok pénzt költenek a rezsiköltségekre, a kormány azonban ez alatt kizárólag az energiaköltségeket érti, holott ennél már csak egy dologra költenek többet, az alapvető élelmiszerekre.

Arra a kérdésre, hogy az áfacsökkentésnek milyen költségvetési hatásai lehetnek, Mesterházy Attila azt mondta: az első évben több tízmilliárdos hatással lehet számolni, de ezt az MSZP szerint "nagyon egyszerűen lehet orvosolni", nem stadionokat kell építeni, hanem erre kell költeni a költségvetési forrásokat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy szakmai számítások szerint az áfacsökkentés költségvetési kihatása később "szépen elolvad", hiszen a feketegazdaság fehérítésével ezek a bevételek visszatérnek a költségvetésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.