Elefánt + porcelánbolt?

Bírálta a német válságmenedzselést az eurócsoport elnöke

Bírálta az adósságválság kezelésével kapcsolatos német politikát az eurócsoport elnöke, a luxemburgi miniszterelnök.

2011.10.23 14:24MTI

Jean-Claude Juncker a Der Spiegel című hetilapnak adott nyilatkozatában a német válságmenedzselést körülményesnek és lassúnak nevezte, és arra utalt, hogy ez hátráltatja az adósságválság megoldását.

Az euróövezeti tagállamok körében nagy tekintélynek örvendő luxemburgi miniszterelnök úgy vélte, hogy a válságkezelés üteme Berlinben jóval lassabb, mint a többi fővárosban. Juncker közvetve kritizálta a német alkotmánybíróság legutóbbi határozatát, amely a Bundestagot különleges jogokkal ruházta fel az uniós döntések előzetes jóváhagyására vonatkozóan. A karlsruhei bírói testület a többi között kimondta, hogy fontos európai uniós határozatokat Merkel kancellár, illetve a kormány nem fogadhat el a parlament vagy legalábbis a költségvetési bizottság előzetes helyeslése nélkül. Az eurócsoport elnöke ezt a mechanizmust túlságosan körülményesnek nevezte. Utalt rá, hogy a Bundestag nem tud mindent előzetesen jóváhagyni, a csúcsértekezleteken ugyanis még az utolsó pillanatban is születhetnek kompromisszumok.

A luxemburgi miniszterelnök természetesnek nevezte, hogy a német parlament élni kíván költségvetés-alkotási jogával, de hozzátette, hogy ez nem vezethet az EU döntéseinek lelassításához.

Az állam- és kormányfők vasárnapi csúcsértekezletén született előzetes döntések támogatásához Angela Merkelnek most is szüksége van a Bundestag jóváhagyására.

A kancellár a hét elején kormánynyilatkozatban tájékoztatja a parlamentet a Brüsszelben történtekről, és ezt követően várható minden valószínűség szerint a költségvetési bizottság állásfoglalása.

Merkel ennek birtokában utazik vissza Brüsszelbe a szerdai "második félidőre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.