Feltámadt a hullaházban

Morbid: élve vitték a "tepsibe"

Halottnak nyilvánítottak a mentősök egy férfit, mivel nem tapasztaltak rajta életjeleket, ám később a férfi a hullaházban magához tért.

2010.09.30 15:29ma.hu

Összesen 62 bizarr esetet hozott nyilvánosságra Anglia dél-nyugati területi mentőszolgálata, amelyek közös tulajdonsága, hogy valamilyen hiba folytán nem azt az ellátást kapták a betegek, amit kellett volna. A 2007 és 2010 között történt melléfogások egyik legdurvább bizonyítéka az a még 3 évvel ezelőtt történt eset, amikor egy élő férfit halottnak véltek és kórház helyett egyenesen a hullaházba szállították őt.

Az esetre úgy derült fény, hogy a temetkezési vállalkozónak gyanús lett a „halott” lélegzése, később pedig a férfi teljesen magához tért. A mentősök korábban semmilyen életfunkciót nem érzékeltek a balesetet szenvedett férfin, sem lélegzést, sem pulzust, de enyhe szívverést sem.

A tetszhalott állapotnak viszont pont ez a lényege: az alapvető életfunkciók olyan szintre lecsökkennek, hogy egy felületes szemlélő valóban azt hiheti, halottat lát. A mentősöknek viszont fel kellett volna ismerniük a hibát.

A mentőszolgálat által most nyilvánosságra hozott 62 esetből 34 egyértelműen emberi hibára vezethető vissza - derül ki a jelentésből. A jelentés azokat az eseteket dolgozta fel, amelyek következtében a beteg, az egészségügyi személyzet valamely tagja, vagy kívülálló személyek súlyos sérülést szenvedtek, esetleg meghaltak.

Az emberi hiba okozta 34 esetből 9-ben egyértelműen a rossz diagnózis volt a tragédia oka, 23 esetben pedig valamelyik berendezés hibásodott meg. Ugyanakkor a jelentés szerint az is előfordult, hogy az egészségügyi szolgáltató telephelyén dolgozó személyzet működése adott okot az aggodalomra.

A hullaházas esetet követően egyébként a beteg 2008-ban bekövetkezett tényleges haláláig súlyos mellkasi fájdalommal küszködött, és legfeljebb két lépcsőfokot volt képes egyszerre, segítség nélkül megtenni.

Dr. Andy Smith, a mentőszolgálat orvosi igazgatója azzal védekezett, hogy a statisztikák szerint nagyjából százezer segélyhívásra 3 ilyen „baki” jut, és a személyzetnek előírt feladata, hogy minden incidenst azonnal jelentsen, így mielőbb ki lehet ezeket vizsgálni.

A kiemelt esetet illetően viszont nem tartja felelősnek a mentőkocsin szolgálatot teljesítő ápolókat, mint fogalmazott: „Mindannyiunkat az állam ellenőriz és felügyel, és mi mindannyian maximális szakmai hozzáértéssel és felelősséggel végezzük a dolgunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.