A valutaalap rontott a világgazdasági kilátásokon

Az euróövezeti válság miatt pesszimista az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csökkentette idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését az euróövezeti adósságválság negatív hatásaira hivatkozva.

2012.01.19 14:59MTI

Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint a washingtoni székhelyű szervezet az idén 3,3 százalékos növekedést vár a tavaly szeptemberben jelzett, már akkor is csökkentett 4 százalék helyett. A 4 százalékos növekedést csak jövőre fogja elérni a globális gazdaság, korábban 4,5 százalékot prognosztizált az IMF 2013-ra.
   
Az euróövezetben 0,5 százalékos GDP-csökkenésre számít a nemzetközi pénzügyi szervezet, ez 1,6 százalékponttal  marad el a szeptemberben várt növekedési mértéktől. Szerdán a Világbank is rontott előrejelzésén: az euróövezetben 0,3 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál a szervezet, a júniusi jelentésben még 1,8 százalékos növekedés szerepelt.
   
Az euróövezet nagy gazdaságaiban is kisebb lesz a növekedés: Németországban és Franciaországban 0,3, illetve 0,2 százalék. Olaszországban és Spanyolországban viszont visszesik a GDP: 2,2 és 1,7 százalékkal, és ez a két ország még jövőre sem fog kijönni a recesszióból.
   
Az olasz hírügynökség szerint az új előrejelzések az IMF jövő héten ismertetendő, Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentumában szerepelnek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.