Cosa Nostra - kalákában

A mezőgazdasági maffia üldözi el Ángyánt?

Az ellenzéki LMP szerint Ángyán József távozása a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkári tisztségéből azt jelentené, hogy a magyar mezőgazdaságra "maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak".

2012.01.19 10:26MTI

A csütörtöki Népszabadság közölte, hogy kilátásba helyezte lemondását a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára. Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke erre reagáló, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Ángyán József "mindig is kakukktojásnak számított a kormányban", hiszen szakmai meggyőződését sosem helyezte politikai szempontok vagy érdekek mögé, és személyében "Bencsik János energetikai államtitkár után újabb szakmailag és emberileg megkérdőjelezhetetlen kulcsember" távozhat az Orbán-kormányból. 

A szakpolitikus kiválásával - értékeli az LMP - végzetesen meggyengül az a szakmai stáb, amelynek a magyar vidékpolitika átformálása, egy fenntarthatóbb támogatási és gazdálkodási szisztéma megvalósítása lenne a feladata, "az agrikultúra helyett az agrobiznisz aratott sajnálatos részgyőzelmet". 

Jávor Benedek hozzáteszi: Ángyán Józsefnek volt bátorsága kimondani, hogy a magyar mezőgazdaságra - mindenekelőtt a megszerezhető agrártámogatásokra - "egy maffiaszerű, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózat települt rá". 

Szakmai programjának az volt a lényege, hogy a vidékfejlesztést a fejéről a talpára kell állítani: a 2004-es EU-csatlakozás óta kialakult, a nagybirtokrendszert és az agrárnagyüzemeket kedvezményező támogatási rendszer helyett a vidék népességmegtartó képességét növelő, a helyben élő gazdálkodókat segítő, a természetkímélő gazdálkodási módok alkalmazására ösztönző támogatási rendszerre és szabályozókra van szükség - folytatja az LMP-s politikus, aki szerint a már fél éve elkészült vidékstratégia elfogadása is amiatt a háttérben zajló lobbiharc miatt csúszik, amelyet "az Ángyán József által maffiaként említett nagygazdálkodói kör (benne a Fidesz-közeli nagygazdákkal) vív azért, hogy a vidékstratégia az eredeti formájában soha ne léphessen életbe, és ne zárja el a birtok- és forráskoncentrációt tovább fokozó, a vidék elsorvasztásában egyértelműen bűnös pénzáramok útját".
 
"Ángyán József távozása felérne annak nyílt beismerésével, hogy az általa képviselt értékrend és program vereséget szenvedett. Ángyán távozását sajnálatosnak, a kapitulációt pedig megbocsáthatatlan hibának tartjuk; ismét bebizonyosodott, hogy a kormány még azt a néhány választási ígéretet sem kívánja betartani, amelyek nyilvánosságra hozásával a szavazóit annak idején megtisztelte" - zárja közleményét Jávor Benedek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.