Növelhette a bizalmat Orbán beszéde

A piac már elkezdte beárazni Magyarország EU-IMF megállapodását

Jelentősen növelte az EU-IMF hitel-megállapodás megszületésébe vetett piaci bizalmat Orbán Viktor európai parlamenti felszólalásának tartalma és hangvétele a megkérdezett banki elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy a piac elkezdte beárazni a megállapodást.

2012.01.19 14:38MTI

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője kifejtette: a piac egyértelműen pozitívan fogadta a miniszterelnök kompromisszumra kész fellépését. Nőtt az esélye egy, az eddig vártnál gyorsabban megszülető EU-IMF megállapodásnak, amit a forint jelentős erősödése, és a CDS-felárak csökkentése is tükrözött. Árokszállási Zoltán úgy vélte, hogy a gyors megállapodás semmiképpen nem csak egy-két hetet jelent, hiszen a szerződés megkötése előtt a magyar kormánynak esetleg több jogszabályt is módosítania kell.
   
Az elemző ugyanakkor egyértelműen kedvezőnek nevezte a miniszterelnök korábbinál békülékenyebb hangnemét, amely nemcsak az EP-vitában, de az előtte megjelent lapinterjúban is tetten érhető volt. Megjegyezte, hogy a forint erősödésének a kedvező nemzetközi hangulat is segített. További jelentős erősödésre Árokszállási Zoltán szerint csak akkor lehet majd számítani, ha a kormány az EU és az IMF által várt konkrét intézkedések végrehajtását is megkezdi.
   
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a piac végre elkezdte beárazni a megállapodást. Nem az a kérdés ma már, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor és milyen összegben - tette hozzá. A bizalom erősítéséhez az éppen nagyon kedvező nemzetközi környezet is hozzájárult, az euró a dollárhoz képest az 1,29-es szint fölé erősödött és a tőzsdék teljesítménye is kiugró. Egyértelműen a Magyarország iránti bizalom erősödését jelzi ugyanakkor a 620 bázispont alá csökkenő CDS-felár, a 300 forintot közelítő euró-jegyzés és a sikeres diszkont kincstárjegy aukció - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.