Tovább növeli az államadósságot?

Az LMP szerint időzített bomba a diákhitel 2.

Osztolykán Ágnes közölte: az LMP meggyőződése szerint a diákhitel 2. tovább növeli az államadósságot és több tízmilliárd forintos terheket ró az állami költségvetésre.

2012.01.19 14:10MTI

Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke szerint, ha életbe lép az általa "tandíjhitelnek" és "időzített bombának" nevezett program, akkor az akár húsz-harminc évre előre meghatározhatja a költségvetést, mivel ahhoz egy az egészségügyhöz vagy a nyugdíjkasszához hasonlítható nagyságú költségvetési alrendszert kell megalkotni. Úgy látja továbbá, hogy a diákhitel 2. teljes költségvetési mérlege éves szinten akár 60-80 milliárd forint pluszkiadást okozhat az államnak.
   
Eközben a kormány ráadásul drasztikusan átszabta a felsőoktatás keretszámait és csökkentette a hozzáférést - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint jelenleg csak az biztos, hogy ősszel húszezerrel több elsőéves hallgatónak kell tandíjat fizetnie.
   
Hangsúlyozta, hogy pártjuk oktatási koncepciója továbbra is "nyitva tartaná a felsőoktatás kapuit", miközben a minőségre és az átjárhatóságra helyezné a hangsúlyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.