120 év után ennyi volt?

Egy korszak vége: csődvédelmet kért a Kodak

Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobbja ebben a műfajban - csütörtökön csődvédelmet kért, alapítása után százhúsz évvel.

2012.01.19 07:37MTI

A vállalat igazgatótanácsa azt is közölte, hogy sikerült 950 millió dollár kölcsönt szerezni a Citigrouptól másfél évre. A hitel segíteni fog az üzletmenetben a cég átszervezése közben. 

A Kodak külföldi leányvállalatait nem érinti a csődvédelem. A Kodak megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe - írta a Financial Times csütörtökön, a cég ügyeinek ismerőire hivatkozva.
 
A Kodak végvonaglásáról elterjedt hírekre még e hónap elején is azzal reagáltak a cégnél, hogy "piaci pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak", de ez jelentős változás volt ahhoz képest, hogy szeptemberben még határozottan visszautasították a híreszteléseket, mondván, hogy a cég "kitart kötelezettségei teljesítése mellett, és nincs szándékában csődvédelemért folyamodni". 

A Kodak az utóbbi időben több mint ezer szabadalom eladásából igyekezett pénzhez jutni, az adásvételi tárgyalások azonban egyelőre nem sikeresek. Közben a Kodak számos pert is indított - egyebek között az Apple, a HTC Corp., a Samsung és a Fuji Film ellen -, kártérítéseket követelve szabadalmai megsértésére hivatkozva. 

A Samsung az utóbbi hónapokban már fizetett a Kodaknak 550 millió dollárt peren kívüli megállapodásban, de a Kodak azóta új jogsértést vélt találni. A George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban övé volt az amerikai piac 90 százaléka. 

A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.