Az új vezető személyétől függ a hitelminősítés

A piacok kívánsága szerint kell kormányfőt választania Japánnak

A Daiwa Securities Capital Markets egyik vezető szakértője szerint ha nem a piacnak tetsző új személy kerül a japán kormányfői székbe, akár egy fokozattal is gyengíthetik az ország adósi besorolását a szigetország hitelminősítői.

2011.08.26 09:11MTI

Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken hajnalban jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány éléről. A kormányfő pártja, a balközép Japán Demokrata Párt (PDJ) hétfőn dönt új vezetőjéről, akit várhatóan kedden miniszterelnöknek is megválasztanak.
   
A Rating and Investment Information (R&I) máris jelezte, hogy ronthat Japán "AAA" adósi besorolásán az év végéig, ha az új kormányfő nem tesz hathatós lépéseket a hatalmas költségvetési hiány mérséklésére, az ország növekvő eladósodásának a megállítására.
   
Kan Naoto azután jelentette be lemondását, hogy a japán parlament elfogadta a fukusimai atomkatasztrófa utáni újjáépítés költségeit fedező kormánykötvények kibocsátását, valamint a megújuló energiák fokozottabb használatáról szóló javaslatot.

A miniszterelnök e két törvény elfogadásától tette függővé lemondását és attól, hogy módosítják a költségvetést, hogy finanszírozni tudják a kárelhárítást a fukusimai katasztrófa után. Ezt a parlament még júliusban megszavazta.
   
A 64 éves politikust - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.