Nő az elégedetlenség

Fizetések euróban - egyre több a tiltakozás Svájcban

Svájcban egyre több vállalat tér át arra, hogy a szomszédos uniós országokból ingázó dolgozóknak euróban adja a fizetést az erős frank helyett.

2011.08.25 17:37MTI

Emiatt növekszik az elégedetlenség, megszaporodtak a tiltakozó akciók.
   
Legutóbb az órákat és luxuscikkeket gyártó Sycrilor cégnél szerveztek tiltakozó akciót emiatt, amelynek eredményeképpen a cégvezetés késznek mutatkozik arra, hogy a szakszervezetekkel közösen valamilyen megoldást találjon a problémára.

Az euróra áttérés miatt a gyár mintegy 80 dolgozójának 30 százalékkal lett alacsonyabb a fizetése.
   
A csomagolóanyagokat gyártó, főként Franciaországból ingázó Mopac dolgozóinak fizetését már februárban euróban adták ki, ami ellen a szakszervezet keresetet nyújtott be, az ügyet most a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Az érdekképviseleti szervezet a kormány beavatkozását is várja a 120 ezer munkahely védelmében.
   
A Franciaországból, Németországból, vagy Olaszországból ingázó többszázezer ember eddig jól járt az euróválsággal, mert svájci frankban kapott fizetésük euróban egyre többet ért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.