Természetesen alacsonyabbak

Összeszedték a Fudzsi hasonmásait

Háromszáznegyven a Fudzsira kísértetiesen hasonlító, de természetesen annál jóval kissebb hegy található Japánban a szakrális csúcsnak otthont adó Sidzuoka prefektúra gyűjtése szerint.

2013.05.14 02:29MTI
Fotó: MTI

A hasonmások közül 116-ot a prefektúra a "Kalauz a lakóhelyén található Fudzsi-hegyhez" című, most megjelent kiadványban mutat be, amely a Japán legmagasabb csúcsának világörökségi helyszínné nyilvánításáért folyó küzdelem része - írta hétfőn a Mainicsi Simbun japán napilap.
 
A könyvecskében listázott, a néhány száztól a kétezer méteresig terjedő magasságú, jellegzetes kúp alakú vulkáni hegyeket a helyiek maguk is a Fudzsi névvel illetik, kiegészítve azt a régió elhelyezkedésére, történelmére vagy kultúrájára utaló fogalmakkal. 

A hokkaidói Jótei és a kagosimai Kaimon hegyet például a régió történelmi elnevezésére utalva Edzo Fudzsinak, illetve Szacuma Fudzsinak is hívják. "Azt szeretnénk, ha az emberek felismernék, hogy a Fudzsi országszerte mindannyiunk szívében él, és egyúttal támogatnák a hegy világörökségi helyszínné nyilvánítását" - közölte a gyűjtésről a sidzuokai kormányzat.
 
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez tartozó Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa két hete javasolta a 3776 méter magas, Japánban szent hegyként tisztelt Fudzsi világörökségi helyszínné nyilvánítását. A hivatalos jóváhagyásra júniusban kerülhet sor a világörökségi bizottság kambodzsai ülésszaka alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.