Komoly veszélyben a költőhelyek

Elolvad a jég a pingvinek alól

Ha a globális felmelegedés ilyen ütemben növekszik, a Császárpingvinek eltűnhetnek, kelet-antarktiszi élőhelyükről - állítja egy friss felmérés.

2012.06.21 14:00Konrád - ma.hu

„Az elmúlt évszázadban szemtanúi lehettünk a Dion Isletsi pingvinkolónia eltűnésének a Nyugat-antarktiszi félszigetről” - mondta Stephanie Jenouvrier, a felmérést végző WHOI biológusa. “1948-ban és a hetvenes években a tudósok 150 párt találtak itt. 1999-re a populáció már csak 20 pár volt és 2009-re teljesen eltűntek”.

A csapat szerint a pingvinek számának csökkenése összefügg a felmelegedés miatt eltűnő tengeri jéggel. Más tengeri madaraktól eltérően a császárpingvinek szinte kizárólag a tengeri jégen költik ki és nevelik fel utódaikat. Ha ez a jég a korai nevelési időszakban törni kezd, akkor komoly utódnevelési probléma áll elő.

A költési időszakban eleve magas a halálozási arány, a csibék alig 50%-a éli túl, és ennek az ötven százaléknak is elpusztul a fele a következő évben. Az eltűnő jég ugyanakkor a pingvinek élelemforrására is hatással van. A röpképtelen madarak főleg hallal, tintahallal, és krilell táplálékoznak, amik a jég oldalán tenyésző zooplanktonokon és fitoplanktonokon élnek. Ha a jég eltűnik, eltűnnek a planktonok is és ezzel felborul a tápláléklánc.

Jenouvrier csapata több különböző forrásból származó adattal dolgozott, klímamodellekkel, tengeri jég előrejelzésekkel és a Jenouvrier által 50 évnyi megfigyelés után felállított császárpingvin demográfiai modellel.

Egyértelmű, hogy ha a jelenlegi felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, 2040-ig a pingvinpopuláció fokozatosan csökkenni fog majd miután a jégtakaró egy bizonyos szint alá csökken, ez az esés drámaian felgyorsul. “A legjobb becslés szerint is 2100-ra 5-600 pár pingvin marad meg. Ma a populáció nagyjából 3000 párból áll” - állítja Jenouvrier.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.