A titokzatos téli eltűnésék tanulmányozása

A pingvinek rejtélyes telelési szokásainak kutatására készülnek új-zélandi szakemberek

A természet egyik nagy rejtélyének felderítésére készülnek új-zélandi kutatók: a jövőre induló expedíció célja az egyre fogyatkozó aranytollú pingvinek (Eudyptes chrysocome) titokzatos téli eltűnésének tanulmányozása.

2012.06.16 10:34MTI

Az Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei jövőre indulnak útnak a pingvinek költőhelyére, az Új-Zélandhoz tartozó szubantarktikus Campbell-szigetre, hogy miniatűr nyomkövetőkkel lássanak el mintegy 88 madarat. "Fogalmunk sincs róla, hogy a pingvinek hová mennek telente" - mondta a kutatásban részt vevő David Thompson, az intézet munkatársa.

A szakember szerint a madarak telelési szokásainak hatalmas jelentősége lehet szaporodási ciklusukra nézve, hiszen a fiókák sikeres kiköltéséhez muszáj, hogy jó állapotban térjenek vissza a szigetre a párzási időszak kezdetén. "A pingvinpopuláció méretét befolyásoló tényezők megértéséhez elengedhetetlenül szükséges a madarak telelési szokásainak megismerése" - hangsúlyozta.

1942-től 1985-ig a Campbell-szigeten élő aranytollúpingvin-populáció mérete 800 ezer költőpárról 51 ezerre csökkent, és a hanyatlás azóta is folytatódik. "Nem valószínű, hogy a közeljövőben kipusztulnak, de mindenképpen drasztikus csökkenésről van szó" - közölte a szakember, hozzátéve, hogy a nyomkövetők révén pontos képet fognak kapni a madarak téli mozgásáról, eloszlásáról és "rezidenciáiról".

"Nem hiszem, hogy túl messzire mennének, mivel nem tudnak repülni, ugyanakkor rendkívül jó úszók - fejtette ki Thompson. - A madarak nagyjából áprilisban hagyják el a szigetet, és egészen októberig nem látni őket. Valószínűleg ugyanazon földrajzi szélességen maradnak, csak szétszóródnak a területen, és idejük nagy részét táplálkozással, regenerálódással töltik".

A szakember szerint a pingvinpopuláció hanyatlása feltehetőleg a madarak csökkenő táplálékforrásának számlájára írható. "Apró világítórákokkal, halakkal és tintahalakkal táplálkoznak, vagyis rendkívül színes az étrendjük. A kutatók azonban úgy vélik, hogy a tengerek hőmérséklet-ingadozása nyomán jelentősen megcsappant a zsákmányukként szolgáló állatok száma" - magyarázta a szakember.

A nagyjából 40 centiméter magas és akár négy kilogrammot is elérő aranytollú - vagy sziklaugró - pingvineknek jellegzetes vörös szemük van, a fejüket pedig hosszú, sárga bóbita díszíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.