Az alkalmatlanok spermája kilökődik

Titkos szex-stratégia a tyúkólban

Brit kutatók felfedezték, hogy a tyúkok nem mindennapi képességgel rendelkeznek, amellyel képesek kiválasztani utódaik apját. Az alkalmatlan kakasok spermáját egyszerűen kilökik magukból.

2011.09.09 20:00MTI

A kakasok úgy próbálják biztosítani génjeik túlélését, hogy annyi tyúkkal párzanak, amennyivel csak tudnak. Az alsóbbrendűnek ítélt hímek genetikai anyagának eltávolításával azonban a tyúkok kivívták, hogy mégis legyen választásuk utódaik apját illetően - írják a kutatók az American Naturalist című folyóiratban.
   
Számos állat - a zebrától egyes rovarokig - alkalmazza a spermakilökés stratégiáját, ennek evolúciós okai azonban többnyire homályosak. A madarak közül az erdei szürkebegy hímjei kényszerítik a tojókat az őket megelőző apajelöltek szaporodóanyagának kilökésére. A tyúkok esetében azonban úgy tűnik, a nemek közti harcot a nőstények kezdeményezték.
   
Az Oxfordi Egyetem kutatói svédországi elvadult házityúkokat tanulmányoztak. A párzások közül sok erőszakos volt, hisz a kakasok kétszer akkorák, mint a tyúkok. Ha pedig párzás előtt már nem választhatják meg partnerüket, akkor legalább az aktust követően lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk legalkalmasabbnak ítélt kakas legyen az utódaik apja - fejtette ki a kutatás vezetője, Rebecca Dean a BBC hírportálja szerint.
   
A tyúkok még akkor is éltek e lehetőségükkel, amikor nem kényszerből párosodtak. Már az is kiváltotta e viselkedést, ha a hím a rangsor alján helyezkedett el. Esélyeik életben tartására ezért ezek a kakasok nagyobb mennyiségű ejakulátumot juttatnak be a nősténybe.
   
Dean szerint a ravasz tyúkok azonban még ezzel is számolnak. Az alárendelt kakasok ejakulátumának ugyanis nagyobb részét lökik ki magukból, mint a rangsor élén állókénak. Így az aktus előtt és után egyaránt a domináns kakasokat részesítik előnyben.

A háztáji tyúkok valószínűleg hasonló taktikát alkalmaznak, de általában kevesebb választási lehetőségük van, mint vadon élő svéd rokonaiknak - vélekedtek a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.