Siker a kozmosz küszöbén

Vénusz-szondát tesztelt Japán

Sikeresen tesztelte Akatsuki nevű űrszondájának hajtóművét a JAXA japán űrügynökség.

2011.09.08 16:52MTI

A távirányítású tesztgyújtás két másodpercig tartott, minden a tervek szerint történt - közölte csütörtökön a JAXA. Decemberben félresikerült a kísérlet, amikor is egy hasonló szondát készültek Vénusz körüli pályájára állítani. A szonda lekéste a belépést a pályára és elrepült a planéta mellett, azóta a világűrben van.

"A decemberi sikertelenséget valószínűleg a meghajtó sérülése okozta" - mondta el Eijiro Namura, a JAXA szóvivője. Az Akatsuki hosszabb tesztelését szeptember 14-re tervezik.

November elején újabb kísérletet tesz az űrügynökség arra, hogy a világűrben ismét helyzetbe hozza a szondát és így az a következő, 2015-ben bekövetkező alkalommal a Vénusz körpályájára állhasson.

Az Akatsuki (a szó jelentése hajnalpír) a Vénusz klímáját kutatja. Az a bolygó ugyanis hasonló korú és nagyságú, mint a Föld. Az új ismeretek megszerzésével a kutatók remélik, hogy sokat megtudhatnak bolygónk környezetéről és klímájáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.