Hordozható, folttisztító

Jó firma: a "minimosógép" nyerte a formatervező versenyt

Szlovákiai versenyző "mosógépe" nyerte idén a nemzetközi formatervező verseny fődíját, de a legjobb nyolc között ezúttal is volt magyar ötlet.

2011.09.08 23:17MTI

A fődíjat a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola hallgatója, Adrian Mankovecky nyerte el hordozható folttisztítójával. A szerkezetet szét kell szedni és ráhelyezni a foltos, vagy kellemetlen illatú tisztítandó felület két oldalára, majd ki kell választani a megfelelő tisztítóprogramot.

A gép negatív ionok és gőz használatával kitisztítja a ruhát. Második helyen az ausztrál versenyző végzett szalagszerű melegítő- és hűtőberendezésével. A szalag hajlékony és bármilyen felületre rátekerhető, fehér oldala hűt, fekete oldala pedig melegít. Kiterítve főzőlapként is használható. Környezetbarát is, mert akkumulátora képes megfordítani a töltési folyamatot és a felesleges hőt elektromos árammá alakítja. Harmadik a szórakozató és környezetbarát új-zélandi turmixgép lett. A legjobb nyolc közé bejutó magyar versenyző, Miklósi Ádám sejtes főzőrendszert alkotott, amely vákuum alatt, akár több nappal előre beprogramozhatóan készíti el az ételeket. A géphez jár egy olyan alkalmazás, amellyel interneten vagy okostelefonon keresztül be lehet szerezni a hozzávalókat az elkészítendő ételhez, valamint segít a menük megtervezésében. A készülék a vákuumos zacskóba helyezett ételeket vízfürdőben főzi meg az átlagos főzési idő sokszorosa alatt.

Ennek köszönhetően az ételek ízletesebbek és egészségesebbek lesznek, mert megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Az Electrolux Design Lab nemzetközi versenyt 2003 óta rendezik meg diákok százainak részvételével. A megmérettetés célja, hogy a hallgatók olyan háztartási gépeket tervezzenek, amelyek motiválják a felhasználókat a háztartási készülék használatára.

A terv legyen személyre szabható, intelligens, valamint a cég örökségéhez méltón a koncepció tükrözze a skandináv dizájnértékeket, legyen környezetbarát, könnyen használható és esztétikus - fogalmaz a versenykiírás.

Az első helyezett 5000 eurót és hathónapos gyakornoki állást kap a vállalat valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3000, a harmadik 2000 euró. Magyar diákok mindig szép számmal képviseltetik magukat a versenyen és a döntőben egyaránt. A 2003-as versenyen az első négy között volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) két diákja falra szerelhető főzőlapjukkal, 2007-ben pedig a szintén MOME-n tanuló Szabó Levente első helyen végzett E-wash nevű kompakt mosógépével.

Az eddigi újítások között szerepelt már intelligens táplálék-előállító, zselés - akár plafonra szerelhető - lap hűtőszekrény, távoli számítógépről is elindítható mosógép és kerekeken guruló tűzhely.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.