Pénteken éri el

Kitört a Nap - káros anyagot postáz a Földre?

Pénteken éri el a Földet a héten történt napkitörés anyagának egy része, amely azonban nem okoz gondot - jelentették be amerikai szakemberek.

2011.09.08 18:13MTI

Az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat űridőjárás-előrejelzési központjának közlése szerint a jelenséget kísérő északi fény valószínűleg a szokottnál kissé erősebb lesz, de nem okoz zavarokat a rádió- és és műholdas összeköttetésben, vagy az elektromos hálózatok működésében.

A szakemberek elmondása szerint kedden egy viszonylag nagy méretű napkitörés történt az egyik napfoltnál, de a kilökődött anyag jelentős része nem fogja érinteni a Földet, hanem jóval a bolygó fölött halad el.

Norm Cohen rangidős meteorológus szerint a napkitörés anyaga nagyjából helyi idő szerint péntek délután 1 óra 30 perckor fog megérkezni az Egyesült Államok keleti partvidékére, de semmilyen veszélyt nem jelent a bolygóra nézve.

A napkitörés (fler) néhányperces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött.

Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. Általában a napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta. A fler nemcsak a Napon, hanem egyes csillagokon is megfigyelhető (flercsillag).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.