Brutális példányok

Ötször nagyobb óriásdarazsat fedeztek fel

Sokan hihetnék, hogy a legfeltűnőbb rovarokat már mind felfedezték, de ez nem így van: eddig ismeretlen, hatalmas koromfekete darázsfajt azonosítottak, méghozzá nem is a vadonban, hanem a berlini természettudományi múzeum végtelen gyűjteményében.

2011.09.09 08:17MTI

Michael Ohl német kutató és kollégája, a Kaliforniai Egyetemen dolgozó Lynn Kimsey jelenleg közösen dolgoznak az új faj leírásán. Az amerikai szakember azóta természetes élőhelyén, az indonéziai Celebesz szigetén is megtalálta a faj képviselőit.

A darázs névadója Indonézia nemzeti jelképe, a Garuda mitológiai madár lett - írta a Der Standard.

Az óriásdarázs hímje hat centimétert meghaladó testhosszával jócskán túlszárnyalja a legtöbb jelenleg ismert darazsat - a Magyarországon és környékén leggyakoribb német darázsnál ötször nagyobb.

A faj legszembetűnőbb jellegzetességei azonban hatalmas rágói, amelyek mérete még a lábakét is meghaladja.

Viselkedéséről egyelőre semmit nem tudni, valószínűsíthető azonban, hogy a hím óriási rágói a védekezésben és a párzási viselkedésben játszanak szerepet - vélekedett Ohl.

Még ha kolosszus hímjei éppúgy nem csípnek, mint a Magyarországon ismert darazsak hímjei, ollószerű rágóinak harapása biztosan nem fájdalommentes.

A csípésért a nőstények felelősek, ők lárváik számára más rovarokat gyűjtenek be, majd azokat fullánkjuk döfésével megbénítják.

Forrás: Creative Commons (Wikipedia)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.