Meryl Streep is megemlékezett Thatcherről

Oscart kapott a Vaslady-ért, most elbúcsúzott tőle

Meryl Streep a nők politikai szerepvállalásának úttörőjeként méltatta a hétfőn elhunyt Margaret Thatcher egykori brit kormányfőt, akit a 2011-ben készült A Vaslady című filmben alakított.

A 84. Oscar-gála legszebb pillanatai - 1. rész képgaléria

2013.04.09 11:35MTI
Meryl Streep mint Margaret Thatcher (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)

Meryl Streep, aki Margaret Thatcher megformálásáért Oscar-díjat kapott, úgy fogalmazott: "akarva vagy akaratlanul" kitaposta az utat a női politikai vezetők előtt. "Bámulattal töltött el személyes ereje, és finomsága" - fűzte hozzá az amerikai színésznő. Streep szerint Thatcher megmutatta a világban élő nőknek és lányoknak: valóban lehetséges, hogy nemzetük vezetőivé váljanak, amivel "úttörő és csodálatraméltó" szerepet vállalt.

A színésznő közleményében megemlítette, hogy az egykori konzervatív brit kormányfő megosztó személyiség volt. Streep szerint ugyanakkor megérdemli a tiszteletet, amiért kiállt saját értékei mellett, holott sokan gyűlölték és kifigurázták. Streep hangsúlyozta: megtiszteltetésnek tekinti, hogy eljátszhatta az élete alkonyán járó politikusnő szerepét A Vasladyben, ám a film készítése során csak egy kis betekintést nyerhetett Thatcher küzdelmeibe.

Margaret Thatcher hétfőn 87 esztendős korában szélütés következtében hunyt el. Thatcher volt Nagy-Britannia első női miniszterelnöke; a tisztséget 1979 és 1990 között töltötte be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.