Félárbocra eresztették a brit lobogót

Meghalt Margaret Thatcher - katonai tiszteletadással temetik

Teljes katonai tiszteletadással vesznek végső búcsút Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől.

2013.04.08 19:55MTI

A halálhír bejelentése után félárbocra eresztették a brit lobogót, a Union Jacket a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal tetején, a BBC televízió Nagy-Britanniában fogható hírcsatornája, a BBC News műsorvezetői pedig fekete öltözetben ültek a kamerák elé. A BBC News a hír nyilvánosságra kerülésének pillanatától kizárólag a néhai miniszterelnök tevékenységének, politikai örökségének, a halálhír hazai és külföldi reakcióinak szentelte hírműsorait.
   
Hétfő délután - egyelőre időpont nélkül - bejelentették, hogy Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában vesznek búcsút; ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője.
   
Thatcher temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlik majd, ugyanúgy, ahogy az uralkodó 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták.
   
Ez mindazonáltal - a család kifejezett kérésére - hivatalosan nem lesz állami temetés.
   
A nem királyi státusú brit politikusok közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchillt búcsúztatták teljes állami temetési ceremóniával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.