Vasárnap estére teljessé vált a mezőny

Képek - Megvan A Dal nyolc döntőse

Vastag Tamással, valamint a holtversenyben második helyen álló versenyzők közül a zsűri döntése alapján Radics Gigivel, a közönségszavazatok révén pedig ByeAlexszel és az Agárdi-Pál duóval vált teljessé A Dal döntős mezőnye.

A Dal - a középdöntő pillanatai képgaléria

2013.02.25 14:49ma.hu

Ahogy szombaton, úgy vasárnap este is 9 versenyző lépett A Dal színpadára, hogy megpróbáljanak minél több pontot begyűjteni a zsűritől, vagy ha ez nem sikerülne, legalább a képernyő előtt ülő közönséget meggyőzzék arról, hogy szavazataikat rájuk küldjék. A tét a döntőbe jutás volt, és mind a zsűri, mind a közönség 2-2 versenyzőt küldhetett tovább a szombati fordulóba.

Az estét a United együttes nyitotta, akik a versenydaluk végén, még a zsűri értékelése előtt egy megható gesztussal fejezték ki együttérzésüket a Republic zenekarnak, amelynek frontembere, Bódi László "Cipő" még mindig kómában van és az életéért küzd: fellépőruhájuk alatt mind a négyen republicos pólót viseltek. A pontozást ez nem befolyásolta, az erős indítást a csapat magának köszönheti, a 42 pont szombaton már a továbbjutáshoz is elegendő lehetett volna. A zsűrinek mindössze az volt a dilemmája most is, ahogyan már az elődöntőben, hogy vajon a csapat száma mennyire illik az Eurovíziós Dalverseny színpadára, mennyire tudja megfogni a nemzetközi közönséget.

Messze rosszabbul teljesített a verseny egyetlen zenekarához képest Palcsó Tamás, igaz, vele már az elődöntőben sem voltak maradéktalanul elégedettek a zsűri tagjai, a közönségnek köszönhette Tamás a továbbjutását. Most is hiába vitt több mozgást a produkciójába - amit legutóbb nagyon hiányoltak -, a siker elmaradt, a hibátlanul tiszta hangon kívül sok pozitívum nem hangzott el. "Nagyon cuki-muki, aranyos-maranyos, szuper-muper volt az előadás" - kezdte Walkó Csaba, és csalódottságának adott hangot, amiért nem érezte őszintének a színpadon mutatott összképet. Hasonló véleményen volt Csiszár Jenő is, aki a rádióban hallgatva még el is hitte volna a lazaságot, de így élőben nézve csak a megfelelési kényszer ment át neki - ezek után a 32 pont senkit nem ért meglepetésként.

A fukarság a pontok osztogatásában Mohamed Fatimánál is folytatódott, igaz, ő 34-et kapott a produkciójára, és mindannyian elismerték, hogy egyértelműen jobban sikerült most előadni a dalt, mint az előző fordulóban. Ráadásul Fatima is változtatott néhány apró részletet az előadásában, elsősorban a külső megjelenését tette csajosabbá, de még ezzel együtt is "behúzott kézifékkel" állt a közönség és a zsűri elé, ami jelentősen lerontotta az összteljesítményt. "Hol van az a lány, aki tudja...?" - idézte fel Fatima egykori slágerét Rákay Philip is, kiemelve, hogy annak idején sokkal több magabiztosság és lendület volt az énekesnőben, most hiányzik belőle az a régi tűz.

Pál Dénes és Agárdi Szilvi (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Baricz Gergő viszont olyan dicséretet kapott Rákay Philiptől, hogy amellett eltörpült a még mindig alacsonynak mondható összpontszám, noha a 37-tel ezen a ponton még továbbjutó is lehetett volna a United mögött. Mint az MTV intendánsa mondta, a legtöbb versenyző a versenyben a színpadra kiállva meg akarja mutatni magát, valamilyen lenni akar. "Te nem valamilyen akarsz lenni, te már valamilyen vagy" - hangzott a mondat, ami még nem jelentette azt, hogy egyértelműen esélyesnek tartaná őt Philip a malmői színpadra is, de a dalt ettől elismerte. Walkó Csaba viszont az érdemek elismerése mellett azt kifogásolta, hogy a 3 perces dal valahol 1,5 percnél "megáll", és már nem mutat többet.

A műsor kezdetén a zsűritagok elmondták, hogy szándékosan szigorúbbak, mint egy héttel korábban, a középdöntőben már nincs helye a lágyszívűségnek, és ez Janicsák Veca dala után sem hagyott alább. Noha nem győzték magasztalni a monumentális, szakmailag minden földi jóval teletűzdelt dalt, el kellett ismerni, hogy az újszerű, izgalmat hozó elemekkel Veca túllőtt a célon - ahogy Rakonczai Viktor fogalmazott -, és továbbra is túl bonyolult a dal, főleg ahhoz, hogy az Eurovíziós versenyben 3 perc alatt a közönség szívébe lopja magát. 36 pontjával Veca is már csak a közönségben bízhatott.

Ugyancsak egyedi és a széles hallgatóság számára szokatlan stílust képvisel ByeAlex, akivel kapcsolatban Csiszár Jenő kijelentette: történelmi pillanat volt az elődöntők sorában az, amikor a "nem erre a zenei stílusra szocializálódott közönség" juttatta tovább a versenytársaival szemben az előadót a középdöntőbe. Aztán némi viccelődés kezdődött a művésznevével, miszerint jó lenne, ha inkább azt mondhatnák neki, "welcome Alex", és csak nagyon sokára jönne el az életében az a pillanat, amikor a szakma is elköszön tőle egy bye-jal.

Mégis fejtörést okozott több zsűritagnak is, hogy egyrészt ez a különleges hangzásvilág megragadja-e az Eurovíziós fesztivál nézőit, másrészt pedig amennyiben ByeAlex jutna ki a svéd színpadra, kemény kihívás lesz angolra fordítani azokat a finom költői képeket, amik magyarul elképesztően hatásosan fejezik ki az énekes érzelmeit. A 37 ponttal viszont máris fenyegető veszéllyé vált Baricz Gergő számára, hisz kettejük között így holtverseny alakult ki a 2. helyért.

A nyolc döntős és a műsorvezetők (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


"A szívem csücskei vagytok" - vallotta be Rúzsa Magdi, miután meghallgatták Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettjét, ám a rövid dicséret után rögtön egy kemény kritika érkezett, mert nem lehetett nem észrevenni, hogy többször is félrecsúsztak a hangok. Egy duettnél pedig ez fokozott veszélyt jelent, mert nemcsak az énekes saját dalát befolyásolja a hamisság, hanem a partnert is el tudja bizonytalanítani - hangsúlyozták a zsűri tagjai.

Bár Csiszár Jenő szerint a két fiatalnak Eurovízióval vagy anélkül, de mindenképp közösen kell folytatnia a karriert, Rakonczai újra azt a kérdést tette fel, vajon ha egy ilyen "kis" színpadon ennyire befolyásolja őket az izgalom, akkor képesek lennének-e jól teljesíteni ott, ahol ennek többszörösét kell átélni. Philip megerősítette, hogy az egész héten általuk is figyelemmel kísért próbákon valóban nagyságrendekkel jobban teljesítettek, a minőségromlást egyértelműen az élő verseny okozta stressznek tulajdonította. A bírálatok ellenére 38 ponttal jutalmazták a párost.

Radics Gigire nagyon várt már mindenki, hisz az elődöntők során az összesített táblán is igen előkelő helyen végzett a pontjaival, ezúttal viszont kevésbé voltak bőkezűek a zsűri tagjai. A korábbi 47 helyett most csak 42-re értékelték produkcióját, a szigorúság egyik fő oka Gigi túlzott gesztikulálása volt, a másik pedig az, amit Csiszár Jenő fogalmazott meg a legjobban. "16 éves vagy, ne legyél már ennyire hideg profi!" - korholta az énekesnőt, és bevallotta, hogy ettől hiteltelenné vált számára, inkább azt várta volna, hogy elhitesse vele, a közönséggel, hogy a színpadon állva maga is élvezi az éneklést.

Utolsóként Vastag Tomi kapott esélyt a bizonyításra, és ez maradéktalanul sikerült is neki: beelőzte az egész mezőnyt és 43 ponttal biztos továbbjutóként köszöntötték őt. Csiszár nem csinált titkot belőle, hogy teljesen idegen tőle a dal és a világ, amit Tomi képvisel, "de ahogy belenézel a kamerába, úgy nem néz bele senki" - hangsúlyozta. Mire Tamás nem kis derültséget okozva visszavágott: "de, a bátyám!"

A 2. helyen kialakult holtverseny miatt a zsűrinek újra össze kellett dugnia a fejét, végül úgy döntöttek, a United helyett Gigit küldik tovább a döntőbe, majd a két extra produkció - Judy & the Prison Band, valamint Takács Nikolas és a Magyar Rádió énekkara - után a közönség szavazatainak összesítése után állt össze a teljes döntős csapat, ByeAlex és az Agárdi Szilvi - Pál Dénes duó csatlakozott Kállay-Saunders Andráshoz, Rácz Gergőhöz, Cserpes Laurához és Keresztes Ildikóhoz. Aki a március 2-i döntőt megnyeri, az képviselheti Magyarországot májusban az Eurovíziós Dalversenyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.