Női fölény az utolsó hat továbbjutó közt

Képek - Összeállt A Dal középdöntős mezőnye

Az egy héttel ezelőtti bőséges ponthullás után A Dal harmadik elődöntőjében bekeményített a zsűri és csak elvétve ment 8 fölé a pontozótábla. A közönségszavazatok ráadásul némileg csalódást okoztak a zsűrinek.

A Dal 2013 - 2. elődöntő képgaléria

2013.02.17 11:39ma.hu

Egy hete több pozícióban is holtverseny alakult ki A Dal versenyzői közt, ezúttal viszont nem volt ennyire nehéz a dolga a zsűrinek, vagy tán épp ők maguk nem nehezítették meg a bőkezű pontosztogatással, mindenesetre az egyetlen azonos pontszám csak a 4. helyen álló két versenyzőnek jutott, akik közt így az öttagú zsűrinek nem kellett a fejét összedugva választania. Nagy bánatukra viszont a közönségszavazatok csak részben találkoztak az ő szakmai véleményükkel, ezért az egyik nagy esélyesnek kikiáltott Flash Travelnek, élükön Újvári Péterrel, nem sikerült bejutnia a jövő heti középdöntőbe. De vegyük szép sorban az eseményeket.

A harmadik elődöntőt Polyák Lilla nyitotta Csiszár Jenő megfogalmazása szerint Leia hercegnőként, csak a háttér volt egy kissé "csubakkás". A Valami más című dal viszont már kevésbé nyűgözte le a zsűritagot, mert bár elismerte, hogy ez egy igazán jó popdal volt, nem biztos benne, hogy az Eurovízión induló 45 dalból ki tudna tűnni. Rúzsa Magdit a refrén egyenesen a tavalyi győztes dal, az Euphoria refrénjére emlékeztette, ami szintén nem túl jó ómen. Ennek ellenére az énekesnő 43 ponttal indította az estét.

Burai Krisztián neve már ismerős lehet a Voice-rajongóknak is, de aki figyelmesen nézte A Dal eddigi fordulóit, annak sem cseng idegenül: a fiatal előadó szerzőként már felbukkant Fehér Zoli és Kállay Saunders András versenyszámában is, ezúttal viszont saját maga adta elő a szerzeményét. Csakhogy a zsűritagokat nem sikerült meggyőznie, Rákay Philip annak ellenére, hogy a szerzői erényeit elismerte, előadóművészként mégis hiányérzetről beszélt, Walkó Csaba is azt érezte, hogy az izgalmas indulás után a szám mégsem jutott sehová, Rakonczai Viktor viszont a jövőre nézve adott egy jótanácsot az énekesnek, miszerint ha már a szerzői oldalról átmegy az előadókhoz, akkor jobban el kellene hinnie, hogy valóban ő a dal előadója. A produkciót 36 ponttal értékelték.

Talán mindenkinél jobban akarta a továbbjutást Hoffman Mónika, nem véletlenül: számára Malmö nem csupán egy verseny színhelye, hanem életének fontos állomása, ahová most szívesen tért volna vissza az eurovíziós "körítéssel". Ám nemcsak dala címe, hanem ő maga is Hullócsillagnak bizonyult, Rakonczai Viktor a katarzis késését nehezményezte, Rúzsa Magdi pedig azzal együtt, hogy jó emlékeket őriz a megasztáros időből egykori lakótársáról, nem tudta eltitkolni, hogy ez a dal egyáltalán nem az ő világa.

Azért hozzátette, hogy ez a dal "igazi eurovíziós", amivel viszont Csiszár Jenőt zökkentette ki a nyugalmából, utóbbi úgy fogalmazott: vannak nagyívű dalok, vannak szépen építkező dalok, de olyan, hogy eurovíziós, nincs, példaként pedig számos igen eltérő stílusú dalt hozott fel példaként, többek közt Magdi egykori versenydalát, az Aprócska blues című számot. A vita végén Hoffman Mónika 36 ponttal zárkózott fel Burai Krisztián mellé.

United (Fotó: A Dal - A galériához KATT a képre!)


Ennél sokkal pozitívabb értékelést - és pontszámokat - kapott a United együttes, amelynek mind a zenéjét, mind az előadásmódját csak dicsérni tudták a zsűritagok, kezdve Csiszár Jenővel, aki kiemelte, hogy a tőlük jól megszokott magas szintű zenei minőséget kaptuk, mindössze abbéli félelmének adott hangot, hogy talán túlzottan is minőségi, és a mai zenék többségét elnézve lehet, hogy nem mindenki fogja érteni a mélyebb mondandót. Philip viszont örömét fejezte ki, hogy "végre vannak olyan dalok is, amik nem olyan egyszerűek, mint a faék", és szerinte ebből a számból a komoly szakmai hátterű előadók "zenei intelligenciája" is erősen kitűnt. Walkó Csaba is mindössze annyit tudott kritikaként hozzáfűzni, hogy számára hiányzott a megszokott gitár látványa Pély Barna kezéből. A kapott 41 ponttal viszont a csapat egyelőre jó esélyekkel szállt harcba a továbbjutásért.

Akárcsak Cserpes Laura, sőt, ő egy szempillantás alatt vette át a vezetést az egész mezőnytől, miután előadta az Élj pont úgy című számát. Philip egy élményét idézte fel, amikor a héten lovaglás közben hallotta meg a rádióból ezt a dalt, ami olyan elemi erejű volt, hogy - mint mondta - kis híján leesett a lóról, és csak annyit fűzött az előadáshoz, hogy Laurának magának is el kell hinnie, hogy ezt a dalt képes előadni, a többi zsűritag pedig angyali jelenlétről, sugárzásról, hófehér tisztaságról áradozott. Pontokban kifejezve ez 45-öt ért.

A Flash Travel Újvári Péterrel az élen mindenkinek azt tanácsolta, Soha ne add fel, és volt is okuk a bizakodásra, hisz dalukat a zsűri 42 pontra értékelte, előadásukat pedig valamiféle keveréknek a Beatles és az Oasis között, ami a klasszikus brit gitárzenét idézte. Rakonczai Viktor bevallotta, hogy szívesen hallgatja ezt a számot az autóban is, csak Csiszár Jenő volt némileg csalódott, mert úgy érezte, hogy bármennyire is a kedvencei közé tartozik ez a műfaj, a közepénél ő bizony másik csatornára kapcsolna az autóban rádiózva, annyira unalmassá vált a dal.

Nem baj - vigasztalta versenytársát Mohamed Fatima, aki egy tőle merőben szokatlan stílusú, mégis fülbemászóan vidám dallal jött, Walkó Csaba megfogalmazása szerint ez volt a nap "legmurisabb" dala. Rúzsa Magdi elárulta, hogy annak idején nagy Fekete Vonat-rajongó volt, és ezt is imádta, de mint színpadi produkció, még valamit várt volna, és ezzel Rakonczai Viktor is egyetértett, szerinte Fatima nem keltette annyira életre a dalt, mint amennyire lehetett volna. Ezek után nem okozott meglepetést a 37 pont.

Mohamed Fatima (Fotó: A Dal - A galériához KATT a képre!)


Brasch Bence arról énekelt, hogy Túl könnyű, és valóban, annyira könnyedén vette az éneklést és a versenyt is, hogy a zsűri tagjai igazán elégedettek voltak vele. Legalábbis ami a szóbeli értékelést illeti, hisz abban volt "pop, csajok, satöbbi", volt első hallásra fülbemászás, még egyszerűség is, ami miatt az is dúdolni kezd a második refrénnél, aki életében először hallja a dalt, de talán épp ez a könnyedség lett a dal és Bence veszte is: "nem tartogat túl nagy meglepetéseket" - fogalmazott Rakonczai, majd zsűritársaival közösen összességében 37 ponttal jutalmazta a számot.

A verseny egyik nagy esélyesének tartott Radics Gigi lépett utolsó előttiként színpadra az Úgy fáj című számával, amit nem titkoltan egy elmúlt szerelem és egy fájdalmas szakítás inspirált. A Megasztár legutóbbi győztesét a zsűri csak szuperlatívuszokkal tudta minősíteni, még azzal együtt is, hogy Philip szerint a 16 éves lánynak nagyon sok fájdalmat, csalódást és persze örömöt is át kell még élnie az elkövetkező években, amit beépíthet a művészetébe. Csiszár Jenő nem elsőként és valószínűleg nem is utolsóként Beyoncéhoz hasonlította az ifjú énekesnőt, aki 47 ponttal már biztos továbbjutónak tekinthette magát.

Az est első szakaszát és egyben az elődöntők sorát Puskás Peti zárta, aki bemutatta, hogyan is kell elképzelni valakit, akit "ízig-vérig frontembernek" titulál a szakmai zsűri. Az Amíg a tűz ég című számban nemcsak hangban, de színpadi előadásban is óriásit robbantott, és ahogy Rúzsa Magdi fogalmazott, a színpadra lépve már nem érdekelte, mit énekel, egyszerűen csak ott volt és mindent elsöpört. "Neked tök mindegy, ahol deszka van, oda felmész és átgázolsz mindenkin!" - jegyezte meg Philip, és ez az átgázolás most dicséret volt, nem kritika. A 42 pont viszont csak a 4. helyhez volt elegendő, úgyhogy Peti további hat versenyzővel egyetemben izgatottan nézte végig a két extra produkciót, amíg a nézők szavazataira vártak.

Bár a zsűritagok többsége a Veres Mónika - Tóth Gabi - Roy és Ádám közös produkciójaként előadott ABBA-dalt, majd Micheller Myrtill számát követően egyértelműen a Flash Travelt szerették volna a közönségszavazatos továbbjutók közt látni, az eredményhirdetés után a bandának búcsúznia kellett, a középdöntőbe ugyanis Gigi, Cserpes Laura és Polyák Lilla után Mohamed Fatima, Puskás Peti és a United együttes jutott be.

A jövő héten ne felejtsék, hogy szombaton és vasárnap is találkozhatnak A Dal középdöntőseivel, a továbbjutott 18 versenyző közül kerülnek ki azok, akik a két hét múlva esedékes döntőben esélyt kapnak arra, hogy valamelyikük Malmőben képviselhesse hazánkat a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.