Keresztes Ildikó és Pál Dénesék is középdöntősök

Képek - A Dal: megvan az első hat továbbjutó

Az öttagú zsűri és a közönség szavazatai alapján kiderült, ki az a hat előadó, akinek már biztos helye van A Dal című verseny középdöntőjében, esélyt kapva ezáltal arra, hogy képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalversenyen.

A Dal 2013 - Bemutatkoztak az elődöntősök képgaléria

2013.02.03 10:29ma.hu

A versenyzők, illetve dalaik egy részét már hetek óta ismerhetjük, élőben azonban most először mutathatták be az énekesek és együttesek azokat a számokat, amelyektől azt remélték, néhány hét múlva ezzel szerezhetnek maguknak nemcsak hazai, de európai hírnevet is, mégpedig a svédországi Malmőben az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal címmel zajló válogatóra összesen 244 nevezés érkezett, melyek közül első körben 75 dalt juttatott tovább az öttagú zsűri, majd 30-ra szűkítette azt, hogy a tévénézőkkel közösen döntsék el, a több fordulóból álló verseny végén melyik legyen az az egy előadó és szám, amely esélyt kap a nemzetközi sikerre.

A három részből álló elődöntők sorát az X-faktoros Fehér Zoltán nyitotta, akit a zsűri elsősorban azért dicsért, mert óriási lendülettel indította el az egész műsorfolyamot, ugyanakkor a pontozásban meglehetősen óvatosak voltak, ami magyarázható azzal is, hogy egy erős pontszámtól már csak lefelé lehet eltérni a további versenyzőknél. Zoli összesen 37 pontot gyűjtött be Csiszár Jenőtől, Rákay Philiptől, Rúzsa Magditól, Walkó Csabától és Rakonczai Viktortól.

A következő versenyzőknek is kijutott a dicséretből, mindegyik számban más-más egyedi vonást emeltek ki a zsűritagok, ami indokolta a 30 közé jutást és ami akár az Eurovíziós verseny színpadán is igazán ütős lehet. De a kritikák is záporoztak rendesen, több dalban is apróbb módosításokat javasoltak a szakemberek, hol egy rapbetétet kell kivenni, hol egy "üres" szünetet kell megtölteni tartalommal, és ezeket a véleményeket a pontszámok is tükrözték. Az igazi nagy áttörések a mezőny második felében születtek meg, az ekkor színpadra lépő előadók elképesztő sebességgel előzték meg az addigi versenyzőket.

Az első hat továbbjutó (Fotó: MTV - A galériához KATT a képre!)


Keresztes Ildikó produkciója után a zsűri felhívta a szakma figyelmét, hogy sosincs késő egy efféle megmérettetésre, hiába befutott énekesnő valaki, és hiába bizonyított már számtalan területen. Ildikó a Nem akarok többé játszani című dallal 47 pontot szerzett, ezzel átvette a vezetést az addig csúcstartó Rácz Gergőtől, de nem titkolta, hogy büszkeséggel figyelte egykori mentoráltja, Baricz Gergő szereplését is, mint ahogy az X-Faktor többi versenyzőjét is: Fehér Zoli mellett Gyurcsík Tibor szintén ezt a vonalat képviselte.

A másik országos kereskedelmi csatorna sem maradt el a sikeres versenyzők tekintetében: Palcsó Tamás és a Mrs. Columbo énekesnője, Galambos Dorina a Megasztárban, a Pál Dénes-Agárdi Szilvia duó pedig a Voice-ban indult el a zenei karrier útján. Utóbbiak a zsűri pontozása alapján hajszállal ugyan, de megelőzték Keresztes Ildikót, a harmadik továbbjutó pedig az eurovíziós rutinnal is rendelkező Rácz Gergő lett - ő 1997-ben a V.I.P. együttes tagjaként Dublinban 12. lett az akkori Eurovíziós versenyen.

A közönség ezután kezdhetett szavazni a maradék hét dalra, miközben a szórakoztatásról Hujber Feri és Mészáros Árpád Zsolt kettőse gondoskodott Karel Gott Lady Carneval című slágerével, majd Hien lépett színpadra a Grease betétdalaként megismert Hopelessly Devoted To You című Olivia Newton-John-számmal.

A szavazatok lezárása után - melyeket egyébként normál díjas SMS-ként lehetett elküldeni - a zsűri által továbbjuttatott három énekeshez Baricz Gergő, Gyurcsík Tibi és Palcsó Tomi csatlakozott. A következő két szombaton újabb tíz-tíz versenyző mutatja be dalát, az így összeálló 12-es mezőnyből február 23-án és 24-én összesen hat dal jut a március 2-i döntőbe, ahol eldől, ki vesz részt magyar színekben a május 14-18. között megrendezésre kerülő 58. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.