Puskás Petinek idén se jött össze

Képek - Négyen már az Eurovízió küszöbén, keményít a zsűri is

Az elődöntőben kapott tanácsokat megfogadva több versenyző apróbb változtatásokkal tért vissza A Dal második fordulójára az eurovíziós versenyszámával, a mezőny azonban erősödik és a zsűri is keményebben kritizált.

A Dal - képekben az 1. középdöntő versenyzői képgaléria

2013.02.24 11:30ma.hu

Az elődöntőkből 3x6 versenyző jutott be A Dal című megmérettetésbe, amelynek a tétje nem kevés: a verseny győztesének jár a lehetőség, hogy képviselje Magyarországot májusban a Malmőben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny második fordulóján azonban nemcsak a mezőny erősödött, de ezzel párhuzamosan már a zsűritagok is félretették a korábbi udvariaskodásaikat, és bizony gyakrabban és keményebben fogalmazták meg bírálatukat, mint az első körben.

Szerencsére azért dicséretből is akadt elegendő mennyiségben, de a szigor nem volt véletlen: a szombati középdöntőben, akárcsak a mai, vasárnapi részben, már csak 4-4 versenyző juthat tovább a 9-ből, és ahogy az többször is elhangzott, nem mindegy, hogy egy-egy szám a nemzetközi színpadon is megállja-e a helyét.

Az elsőként zsűri elé lépő Puskás Petivel szemben persze nem ez volt a fő kifogás, sokkal inkább a gyakori hangbeli megcsúszásokkal hívta ki maga ellen a sorsot az első fordulóban még sziporkázó énekes. Ez a pontszámokon is meglátszott, az este nem indult túl erősen Peti számára a 34 ponttal, és reményei az idő előrehaladtával egyre csak csökkentek.

Cserpes Laura sem aratott osztatlan sikert ezen az estén, noha az előző fordulóban még többen angyallányként emlegették őt és csupa pozitívumot mondtak a színpadi produkciójáról. Sőt, épp azzal biztatták őt, hogy nem kell ennyire félnie a feladattól, higgye el magáról, hogy el tudja énekelni a dalát, de most az öt zsűritagból felszólaló három ítész egyhangúlag azt fejezte ki, ha más-más szavakkal is, hogy nem biztos, hogy Laurának helye van egy Európa-szintű versenyen. A pontozótáblákon lévő számok összege végül 33-at tett ki, amiből már a verseny ezen korai pontján sejteni lehetett, hogy Laura a zsűrinél biztosan nem számíthat a továbbjutásra.

Gáspár Lacinak és zenekarának, a Plastikheadnek nemcsak a zsűri kritikájával, de bizonyos plágiumvádakkal is meg kellett küzdenie a héten, miközben azon dolgoztak, hogy a versenyszabályzat keretein belül apróbb módosításokat hajtsanak végre az előzőleg kifogásolt pontokon a dalukban. Bár a zsűri részéről Rákay Philip is megvédte az énekest, cáfolva az egyik nemzetközileg is ismert DJ-vel való hasonlóságot, a dicséretek elmaradtak, már-már azt hihették a nézők - és a versenyzők is -, hogy azt ezúttal otthon felejtették a zsűritagok. A pontokban ezúttal viszont bőkezűbbek voltak, Laci 38 pontot tudott begyűjteni.

Cserpes Laura (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Aztán amikor már kezdtük azt érezni, ezen az estén jó produkció és jó értékelés már nem születhet, színpadra lépett Keresztes Ildikó. Az énekesnő már az első fordulóban is lenyűgözte a zsűritagokat, és másodjára is hangsúlyozták, hogy végre olyan éneklést hallhattunk, ahol minden hang a helyén volt, az énekesnő profizmusa stabilan érződött mind a dalban, mind a színpadi képben, mindössze Rakonczai Viktor tette fel a kérdést, hogy vajon képes-e ezzel a mélyértelmű számmal Keresztes Ildikó elérni azt, hogy a Malmőben rendelkezésére álló 3 perc alatt "bemásszon az emberek bőre alá". A 39 pont mindenesetre az est ezen szakaszában határozottan jó esélyekkel kecsegtette az előadót.

Nem úgy Gyurcsík Tibit, aki hiába dobta ki az előző forduló kritikája alapján a számába beépített rapbetétet, mégis mindössze 35 pontot tudott bezsebelni a zsűritől, ráadásul Csiszár Jenőtől még azt is megkapta, hogy talán Magyarországon még sláger is lehet az Örök harc, ha elégszer játsszák, de egy nemzetközi mezőnyben ez bizony kevés.

Dicséretben nem volt hiány Odett számát követően, pontokban annál inkább: a 33 pont éles ellentétben állt a zsűri azon vélekedésével, hogy az énekesnő különleges, egyedi hangja ma nagyon divatos és remekül szól a versenydala. "Ahogy erősödik a mezőny, megszorongatták a dalodat a többiek, de csak a dalt, téged nem tudtak, mert annyira egyedi vagy" - mondta Rúzsa Magdi, Rakonczai szerint viszont hiába bizonyította be, hogy egy jó dalban nem kell feltétlenül "a pincétől a padlásig" leénekelni mindent és mindenkit, a maga tartományában tűélesen kellett volna szóljon minden hang és ez most nem sikerült.

Nem úgy Kállay Saunders Andrásnál, akinek a 60-as évek Motown-világát idéző száma már múltkor is elragadtatott dicséreteket váltott ki a zsűriből, és az értékelés ezúttal is pozitív végkicsengésű lett, annak ellenére, hogy kissé oda is pirítottak az énekesnek. Két hete annyira betegen állt színpadra, hogy csak a kalcium-injekciónak köszönhetően volt képes énekelni, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere azonban nem véletlenül jegyezte meg, hogy lehetett valami abban a kalciumban, mert most nélküle a lazaság is eltűnt az előadásból. "Van helyed Malmőben, úgyhogy szedd össze magad!" - korholta Rúzsa Magdi is Andrást.

Kállay Saunders András (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Nem Gáspár Laci száma volt az egyetlen, ami hallatán többen úgy érezték, kísértetiesen hasonlít valami másra. Polyák Lilla sem úszta meg a "koppintás-vádakat", ráadásul helyzetét nehezíti, hogy sokak szerint épp a tavalyi győztes számra hajaz a Valami más című dala - igaz, ezt ő maga határozottan cáfolja, Walkó Csaba szerint pedig pusztán arról lehet szó, hogy van egy bizonyos zenei stílus, és mindkét szám ebben íródott. Csiszár Jenő megismételte korábbi véleményét, miszerint maga a dal jó, könnyen az ember bőre alá kúszik, ám megvan az a veszélye, hogy mivel tipikus eurovíziós világot idéz, nem fog tudni kitűnni a több tucat hasonló közül. Pontokra váltva ez a dal 35-öt ért.

Utolsóként Rácz Gergő mutatta be újra a számát, amivel annak ellenére ért el 43 pontot és csúszott be az utolsó pillanatba a zsűri által biztosan továbbjuttatott két fő közé, hogy valójában mindannyian kissé civilnek érezték a dalszerzőt a színpadon. Csiszár Jenő Misi Mókushoz hasonlította, akit ugyan muszáj szeretni, mégis nagyon kilóg a sorból, Walkó Csaba szerint viszont ha már mese, akkor inkább Pán Pétert látja az énekesben. A döntőbe mindenesetre másodikként jutott be, csak két ponttal maradt le Kállay Saunders András mögött.

Az extra fellépő ezúttal a Sugarloaf együttes volt, amely az ABBA együttes Yes Sir, I can boogie című számot adta elő, majd hosszas izgulás után végre a versenyzők megtudhatták, ki az a másik két szerencsés, akit a nézői SMS-ek megmentettek és ezzel újabb esélyt kaptak a bizonyításra. Végül Cserpes Laura és Keresztes Ildikó örvendezhetett, ők szállhatnak versenybe azzal a négy további énekessel, illetve dallal a március 2-i döntőben, akikről és amikről a ma esti, vasárnapi fordulóban dönt a zsűri és a nézők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.