Kvaka Andreának nem volt még egy perce

Képek - X-Faktor: Először és utoljára 12-en a színpadon

Fergeteges show-val indult és drámai párbajjal zárult az idei X-Faktor első élő adása, amelyben most először állt együtt a színpadon a 12 döntős, de egyben utoljára is, mert az est végén Kvaka Andinak búcsúznia kellett.

X-Faktor - 1. élő adás képgaléria

2012.10.14 11:29ma.hu

Fergeteges energiával robbant be a színpadra az első élő show-ban az X-Faktor 12 döntős versenyzője, a felvezető közös produkcióban David Guetta Without you című slágerét adták elő, de pihenésre épp csak annyi idő jutott, amíg Ördög Nóra elmondta az új szabályokat és a mentorok elárulták, mit várnak az idei szériától. A verseny alapvetően már a jól megszokott rendszer szerint zajlik: a versenyzőkről a nézői szavazatok döntenek, az utolsó két helyen álló énekesnek azonban párbajoznia kell és közöttük a mentorok szavazata dönt, illetve szavazategyenlőség esetén kibontják a borítékot, amely a legkevesebb telefonhívást és SMS-t kapott versenyző nevét tartalmazza. Újdonság azonban, hogy ezentúl szavazni nemcsak az adás ideje alatt lehet, hanem már az adás után újraindul a számláló, így egész héten folyamatosan gyűlnek a hívások a kedvencekre.

Ami a mentorokat illeti, természetesen mind a négyen arra számítanak, hogy a saját versenyzőik egyike nyeri meg a fődíjat. Malek Miklós örül, hogy idén a lányok kategóriája került hozzá, hisz ahogy mondta, eddig mindig női előadókkal érte el a legnagyobb sikereit, ráadásul Nagy Feró is évek óta azt hangoztatja, hogy a lányoknak kell győzniük, ezzel most teljes mértékben egyet tud érteni. Igaz, ezzel ezúttal a rockzenész nem értett egyet, és úgy fogalmazott: sajnálja a lányokat, de ez az év a csapatoké, és az idei X-Faktor fődíja valamelyik együtteshez fog kerülni.

Keresztes Ildikó azért bízik a győzelemben, mert az előző két szériában mindig a "felnőtt" kategóriákból került ki a győztes, Geszti Péter viszont magabiztosan állította, hogy bár a verseny miatt kevesebbet látja a saját lányait és hiányoznak is neki, helyettük viszont megtalálta a fiait, akik egytől egyig nagyszerűek és valamelyikük győzni fog.

A harc tehát szavak szintjén máris elkezdődött, de a figyelem percekkel később a versenyzőkre és az énektudásukra irányult. Az estet, egyben az idei X-Faktort a PJZ rapperduó nyitotta a Black Eyed Peas slágerével, stílusosan a Let's get it started című számmal, a produkció végén még egy aligátor is felkerült a színpadra, szerencsére csak plüssből. Geszti kifogásolta, hogy a "hú-hú"-n kívül szinte semmit nem értett a szövegből, holott a rap egy "mondva csinált" műfaj, bár azt elismerte, hogy új színt hoztak az X-Faktorba, és a többi mentor is egyetértett abban, hogy már értik, Feró miért válogatta be a két srácot az élő show-ba.

Kvaka Andreát egy tőle teljesen szokatlan stílusú számban láthattuk-hallhattuk, a kristálytiszta hangú és lelkű lány ezúttal egy Guns n' Roses számmal, a Sweet child of minddal próbálkozott, ám érezhetően távol állt tőle a keményebb, rockos hangzásvilág. Ettől függetlenül Feró beismerte, hogy félti a csapatait a lánytól, csak Keresztes és Geszti érezte túl finomnak a stílust.

Stone (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Fehér Zolival kicsit nyugodtabb vizekre eveztünk, ő Elton John Don't let the sun go down on me című örökzöldjével indította az élőversenyes történetét. Keresztes emlékeztette a fiút rá, hogy most már végre elhiheti, hogy valóban itt van, ezen a színpadon, Feró pedig üdvözölte, hogy a visszatérő énekes levetkőzte a megfelelési kényszerét a mentorok és a közönség irányában, egyedül csak saját magának akarta megfelelni, ami nemcsak sikerült, de jót is tett az előadásának. Geszti és Malek közben arra hívta fel a figyelmét, hogy kicsit legyen lazább és akkor még jobb lesz a produkció.

Stone-nak bezzeg nem volt gondja a lazasággal, ennek ellenére a Zanzibár Nem vagyok tökéletes című dalával a mentorok nem voltak maradéktalanul elégedettek. Malek kiemelte, hogy érződött a magabiztosság és a színpadi rutin, mégis az igazi X-et egyelőre hiányolja belőle, és Geszti is "gazdaságosnak" ítélte a produkciót. "Egy ilyen dallal fel kellene szántani a színpadot" - fogalmazott és kiemelve, hogy nem Stone korára céloz, mégis nyugdíjasnak nevezte a tempót. Feró és Keresztes szembeszállt másik két mentortársával, így az egykori kidobóember nemcsak megosztotta a szakembereket, de nevetve jegyezte meg: "hát erről beszéltem, nem vagyok tökéletes!"

Nem úgy Antal Timi, akibe lényegében nem is tudtak belekötni a mentorok, Malek és Keresztes állva tapsolt a produkciója végén, utóbbi minibombának titulálta az aprócska termetű, de mindig profizmusra törekvő lányt, Feró pedig bevallotta, hogy miatta imádja ennyire a 2012-es X-Faktort. Attól azonban óva intette, amit Keresztes javasolt neki, nevezetesen hogy szabaduljon még jobban el, mert ahogy mondta, egy ilyen kicsi lány ekkora nagy hanggal már így is épp elég veszélyes. Olyannyira, hogy Geszti egyenesen Jeanne d'Archoz hasonlította a Whitney Houston-dallal taroló énekesnőt.

Aztán újra egy csapat következett, amelynek három tagjából ketten jól tudják, mit jelent visszatérni a versenybe, bár az élő show-ig egyikük sem jutott el korábban. Mentoruk, Feró szilárdan hisz benne, hogy akár a végső döntőig is elviheti a Like-ot, ám az élő show-k sorában elsőként előadott dalukkal még nem győzték meg a többi mentort. A What doesn't kill you című Kelly Clarkson-sláger Gesztinél csak egy kicsi lájkot ért, mert csak néhány pillanatra érezte, hogy együtt van a három lány, Keresztes pedig a tisztaság hiányát emelte ki, no meg azt, hogy még mindig Gubik Petra a csapat húzóembere annak ellenére, hogy még így is őket tartja a hazai X-Faktorok történetének legerősebb csapatának.

A Spirit (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Zámbó Krisztián egy Back Street Boys-számmal lépett színpadra, de az Incomplete-tel egyik mentor sem volt maradéktalanul elégedett. Malek szerint erősen érződött rajta az izgulás, ami miatt több helyen "kisiklott" és hamiskás volt a dal, Feró viszont Keresztest hibáztatta a rossz dalválasztásért. Geszti arra intette az énekest, hogy nem kell nagyobb terhet a vállára venni, mint ami eleve rajta van, Keresztes viszont azzal együtt, hogy elismerte, a próbákon ennél sokkal jobb is volt már ez a dal, örömmel állapította meg, hogy végre az énekes ki tudott lépni az apja árnyékából.

A Spirit - amelyet szintén a döntőben szeretne látni mentoruk - a Fun bulis dalával, a We are younggal kezdték meg az idei élő X-faktoros szereplésüket, és bár helyenként még mindig érződött, hogy csak rövid ideje dolgoznak együtt, mégis összességében pozitív kritikát kaptak a mentoroktól. Keresztes egyelőre még küzd azzal, hogy ne Abrosz Trióként tekintsen rájuk, de Geszti máris kiosztotta nekik A Legcukibb Csapat címet, és miközben Malek a kiváló dalválasztást dicsérte, Feró sietett hozzátenni, hogy az est eddigi legjobb produkciójának tartja a két fiú és egy lány előadását.

Ez azonban valószínűleg csak azért lehetett, mert akkor még nem látta senki Oláh Gergőt, aki nemcsak nagyszerű hangját csillantotta meg Bruno Mars Runaway Baby című számával, de megmutatta, milyen rongylábbal tud táncolni. Produkciójával a mentorokat is levette a lábukról, bár előtte még lábra állította őket: a végén mind a négyen állva tapsoltak a fiatal énekesnek, akiről Feró csak szuperlatívuszokban képes beszélni és hangsúlyozta, hogy itt az X-Faktorban eljött Gergő ideje, Keresztes pedig csalódottan vette tudomásul, hogy tényleg nem ő a fiúk mentora. Malek kiemelte, hogy nemcsak önmagáért és a produkcióért tiszteli az előadót, hanem azért is, mert a családjáért van itt, amit minden alkalommal el is mond.

Az utolsó etapot Csobot Adél nyitotta, akiről Malek találóan fogalmazta meg, hogy van, aki megőrül érte és van, aki megőrül tőle. A megosztó személyiségű lány ezúttal visszatért az első válogatón látott bohókás énjéhez, ami nemcsak jól állt neki, de láthatóan abban érzi igazán elemében magát, úgyhogy Geszti csak annyit mondott, hogy alkalmas lehet rá, hogy több legyen, mint egy "színházi nünüke". Keresztes megkönnyebbülve állapította meg, hogy hála Istennek, Adél tényleg teljesen őrült, Feró imádta őt, Malek pedig az elmúlt hetek tapasztalatát összefoglalva úgy fogalmazott: "téged nem bántani kell, hanem foglalkozni veled!"

Utoljára együtt versenyzőként a 12 döntős (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Szabó Dáviddal Enrique Iglesias elevenedett meg a színpadon, a dal végén Keresztes jelezte: a válogatón azt mondta, máris megvette az első jegyet a fiú koncertjére, most ezt bérletre módosítja, és Gesztivel közölte, hogy utálja őt, amiért ez a versenyző is az ő mentoráltja lehetett. Feró és Malek szintén a tetszését fejezte ki, Geszti pedig örömmel üdvözölte, hogy bár musicalszínészként eddig sokan "nevelték" őt énektechnikailag, az elmúlt néhány hét hatása már érződött a színpadi előadásán.

Az est versenyszakaszát Lass Bea zárta, akinek Feró Lady Gaga Speachless című száma végén nemcsak a dalválasztásért gratulált, de azt külön kiemelte, hogy sem ő, sem Keresztes nem fakadt sírva közben. Ugyanakkor minden mentor egyetértett abban, hogy nem mindig volt tökéletesen tiszta a dallam, bár mint Feró fogalmazott, "Lady Gagának is csúszik a kuplungja". A szavazatok lezárása előtt a 12 döntős még egyszer visszatért egy közös produkcióra, majd a mentorok foglalták össze az eddigi röpke tapasztalataikat. Malek az eddigi legszínesebb mezőnynek tartja az ideit, amit Keresztes is megerősített. Feró a mentoráltak érdemei helyett Ördög Nóra teljesítményét emelte ki, mondván, szeretne olyan profi műsorvezető lenni, mint ő, Geszti pedig kihasználta a lehetőséget és amellett, hogy megjegyezte: számára egyértelműen látszik a mezőny vége és eleje, gyorsan elsorolta a "fiai" SMS-kódjait.

Az első adásban hagyományosan a legutóbbi győztesként visszatérő Kocsis Tibor vadonatúj száma után került sor a nézői szavazatok eredményének ismertetésére, ami alapján Kvaka Andinak és Fehér Zolinak kellett párbajoznia. A fiú Szűcs Judit Mondd, mit tegyek, hogy érezd című számával próbált a mentorok szívére hatni, Andi a United együttes Végső vallomásában bizonygatta, hogy "ha volna még egy percem helyrehozni..." Ám bármennyire is szerette volna, csak saját mentora állt mellé, Geszti természetesen Zolit szerette volna még versenyben tartani és őhozzá csatlakozott Feró és Keresztes is, így az első adásban Kvaka Anditól búcsúztunk.

A jövő héten szombaton már csak 11-en térnek vissza, hogy megmutassák, mi rejtőzik még bennük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.