Kilenc alkotást vetítenek

Román Filmhét az Urániában

Kilenc többszörösen díjazott alkotást láthatnak az idei Román Filmhéten október 11. és 17. között a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban az érdeklődők, akik két fiatal román rendezővel személyesen is találkozhatnak.

2010.10.08 17:45MTI
Florin Serban: Ha fütyülni akarok

Bartha Csabának, a szervező Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint a hétfői megnyitón a Mesék az aranykorból című alkotás első részét vetítik.

A kétrészes filmcsokrot jegyző öt rendező - Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu és Constantin Popescu - közül ketten, Hanno Höfer és Constantin Popescu személyesen is részt vesznek az eseményen, és a vetítés előtt beavatják az érdeklődőket a film kulisszatitkaiba.

A külön etűdökből álló film ironikus, humoros hangvételű, városi legendákra épülő történeteket mesél el - mondta Bartha Csaba az MTI-nek, példaként említve a történetet, amelyben üvegvisszaváltással Dacia személyautót lehet nyerni, vagy azt a részt, amelyben egy falu várja a "nagyember" látogatását, s emiatt le akarják bontatni a ringlispílt.

A filmhéten kétszer is vetítik Florin Serban Ha fütyülni akarok, fütyülök című filmjét, amely az idei berlini nemzetközi filmfesztiválon a zsűri különdíjaként Ezüst Medvét kapott, s egy Duna-menti börtön szabadulás előtt álló lakójáról, Silviuról és anyjához fűződő viszonyáról szól. Látható lesz Calin Netzer Érdemrend, Razvan Radulescu és Melissa de Raaf Felicia, szemünk fénye, valamint Alexa Visarion Zöld Hold című alkotása, amelynek egyik főszereplője a Magyarországon is ismert Maia Morgenstern.

Levetítik Mircea Daneliuc Lebegők, Igor Cobileanski Tache és Titus Muntean Filmkaraván című alkotását, valamint Alexander Nanau Ion B. szerint a világ című dokumentumfilmjét.

A Román Filmhét nyitónapján mutatják be Gorácz Anikó Forradalmárok - Az új évezred román filmművészete című könyvét, amely az első magyar nyelvű, átfogó tanulmány a kortárs román filmművészetről - tette hozzá a budapesti román intézet igazgató-helyettese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.