Fellép Debasish Gangulym is!

Klasszikus indiai zene - Indiai est a Fonóban!

Indiai estet rendeznek május 21-én a Fonóban. Fellép Debasish Gangulym, Abhijit Banerjee és Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam. Az előadás külön érdekessége, hogy a két klasszikus indiai zenei rendszer a déli és az északi egy közös estén csendül fel.

2009.05.13 18:10ma.hu

Debasish Ganguly szitárművész 1960-ban született Kalkuttában. Első tanítómestere, guruja édesapja, a híres Dhana Gopal Ganguly bansuri (indiai bambuszfuvola) művész volt, akitől tabla- és énekképzést kapott.
 
A szitárjáték elsajátításában a legmeghatározóbb mesterének Acharya Ajoy Sinha Royt tartja, aki a Maihar gharana (iskola, irányzat) legendás alapítójának Baba Allauddin Khan Saheb kedvenc tanítványa. Később Ustad Ali Akbar Khan, a ma is élő legnagyobb tekintélyű sarod-művész és a kevésbé ismert, de igen jelentős másik sarod játékos, Aashish Khan vezetése alatt gazdagította zenei ismereteit. 

Debasish Ganguly Indiában, Japánban, Ausztráliában és Európa több országában adott nagysikerű koncerteket, többek között az 1990-ben a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott Paul Cox Island című film zenéjét ő komponálta. Abhijit Banerjee India egyik legkiválóbb tablaművésze. Édesapja korán felismerte Abhijit tehetségét, ezért már négy éves korától megkezdte képzését. Zenei tanulmányainak kiegészítéséül vokális és hegedű oktatásban részesült. A legendás tablaművész Jnan Prakash Ghosh volt a mestere. 

Abhijit Banerjee olyan nagynevű zenészeket kísért tablán, mint Ravi Shankar, Nikhil Banerjee, Pandit Jasraj vagy a santur talán legjobb előadója, Shiv Kumar Sharma. 

Bittner Meenakshi Dóra
táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennaiban tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniamnak, a chennaii Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának személyes és egyetlen európai tanítványa. 1997 óta tanulja a dél-indiai klasszikus táncot, Bharatanatyam stílusban. 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét Dél-Indiában. 

A Meenakshi nevet egy átütő sikerű előadás után kapta. Szólóelőadásain és fesztiválszereplésein túl, mesterével eddig két közös turnén vett részt. Az elsőn 2006-ban, majd a következő évben a Magyarországon legalább tíz éve nem látott, tradicionális karnatikus élőzenei kísérettel, az India Fesztivál 2007 keretében bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam-előadás táncosaként. 2008-ban Yantra címmel elkészült az első Magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével. 

Forrás: Fonó

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.