Hendrix zenéje stílusoktól függetlenül szerethető

Nemzetközi Jimi Hendrix fesztivál a Fonóban

2007-ben első alkalommal került megrendezésre nemzetközi Jimi Hendrix fesztivál Magyarországon.

2008.09.12 21:30ma.hu

A fellépő zenekarok közül kettő külföldről, Hollandiából és Olaszországból érkezett. Mellettük a Jimi Hendrix Memorial Band és vendégei, a Halper- Kőszegi- Oláh trió és Bornemissza Ádám képviselték a hazai zenésztársadalom azon részét, akik fontosnak tartják Jimi Hendrix zenei örökségének életben tartását, megőrzését, továbbgondolását. 

A rendezvényt - melynek a Fonó Budai Zeneház adott otthont - telt házzal tisztelte meg a magyar közönség. Ez a tény, valamint a pozitív visszajelzések bíztatták a szervezőket arra, hogy folytassák a hagyományteremtő kezdeményezést, és évente egy alkalommal, október első felében megrendezzék a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivált. A Fonó az idén is örömmel ad helyet e produkciónak, míg számos kiváló muzsikus részéről megvan a szándék, hogy részt vegyen a fesztiválon. A tavalyi év programja széles zenei spektrumot kínált, bizonyítva, hogy Jimi Hendrix zenéje stílusoktól függetlenül szerethető, játszható. 

A magyar fordítástól a jazzen át az autentikus hendrix-i megszólalásig sokféle zenei felfogásban hallhatott a közönség legalább 50 különböző dalt. Ezt a színes programválasztékot a fesztivál a jövőben is igyekszik megtartani. A szervezők folyamatosan keresik azokat a magyar és külföldi előadókat, akik műsorukkal az újdonság és a minőségi Hendrix-élmény erejével képesek hatni a közönségre. A fesztivál házigazdája â013 a Jimi Hendrix Memorial Band â013 az idén egy hazai, a Gyémánt Bálint Trió, és három külföldi zenekar társaságában muzsikál az este folyamán. Svédországból érkezik a Feedback Family, ahol igen nagy hagyományai vannak a rockzenének. 

Ez köszönhető nagyrészt annak, hogy Hendrix számtalanszor megfordult a skandináv országban, mai napig mély nyomokat hagyva az ottani rock-kedvelők, muzsikusok körében. Elég csak Yngwie J. Malmsteen, vagy Mattias Eklundh nevét említeni. Az este „Egzotikus” fellépőjének számít a Törökországból érkező Yildirim Fakilarâ019s Istanblues. Fakilar hazájában több neves muzsikussal dolgozott együtt, majd Bécsbe költözött, ahol éves rendszerességgel tart Hendrix emlékesteket. Zenekarát 2004-ben alakította.
 
A fesztivál harmadik külföldi vendégének neve sokak számára ismerősen cseng hazánkban is. Leszek Cichonski - aki tagja a nemzetközi összetételű, magyar muzsikusokat (Póka, Solti) is felvonultató Visegrád Blues Band-nek - egyik vezéregyénisége a lengyel rock- blues- funky életnek. Nevéhez fűződik a wroclawi Thanks Jimi Festival, illetve az ehhez kapcsolódó többszörös Guinness World Record, amit évek óta a lengyelek tartanak.


Egyéb programok: 
-17 órától író- olvasó találkozó: Göbölyös N. László író dedikálja könyveit. 
- A Velezvin Borászati Kft kínálja borait, tart borkóstolót. Palackos borvásár. - CD és lemezbörze, filmvetítés. 
- Könyvvásár: A Cartaphilus kiadó hozza el hozzánk rocktörténeti kiadványait.
 
A koncertek 19.30-kor kezdődnek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.