Életművéért, barátságos és támogató magatartásáért

Magyar születésű izraeli művész lesz Lendva díszpolgára

Dan Reisingert, a magyar születésű, világhírű izraeli grafikusművészt ajándékozzák meg a kitüntető Lendva díszpolgára címmel vasárnap, Szlovéniában.

2013.05.30 20:01MTI

A megtisztelő címet Anton Balazek polgármester adja át személyesen a művésznek a lendvai zsinagógában, amely jelenleg kulturális intézményként működik, és a muravidéki zsidóság történetét bemutató állandó kiállítás otthona is. 

Lendva polgármesterének indoklása szerint Dan Reisinger egyrészt életművéért kapja a kitüntető címet, másrészt a szlovéniai zsidó közösség és Lendva város lakossága iránt tanúsított barátságos és támogató magatartásáért, a fiatal alkotók ösztönzéséért, valamint a városnak ajándékozott 53 műalkotásáért. 

Aleksandra Kozak, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki az MTI rendelkezésére bocsátotta a laudációt, elmondta, hogy ebből az alkalomból szimbolikusan megnyitják a Szlovéniai Holokauszt Múzeumot a zsinagógában, emléket állítva ezzel a 69 évvel ezelőtt deportált muravidéki zsidóságnak. 

A Holokauszt Múzeum megnyitását Marjan Tos, a maribori Zsidó Kulturális Örökség Központjának igazgatója szorgalmazta. Szlovéniában ugyanis csak Mariborban és Lendván maradt fenn zsinagóga. A lendvai emeletén van a történeti kiállítás, amelyet bővíteni fognak, a földszinten a falakon látható Dan Reisinger Tűztekercsek című, 53 lapból álló grafikai ciklusa, amelyet tavaly adományozott a művész Lendvának - összegezte a munkatárs. 

Dan Reisinger az MTI-nek elmondta, hogy az ünnepségen áldást mond majd héberül, így 70 év után most hangzik fel először héber ima a zsinagóga falai között. Ezt szimbolikus gesztusnak szánja - tette hozzá. 

Nagyon örül a díszpolgári címnek, sokat járt Szlovéniában és hatott rá, hogy a helyi, a lendvai lakosság összegyűjtötte magának a kis zsinagógában az 1944-ben megsemmisített zsidóság emlékeit - hangsúlyozta a művész, aki elismeréssel beszélt arról is, hogy milyen élénk a művészeti élet a városban. Dan Reisinger 1934-ben született Ó-Kanizsán (ma Magyarkanizsa), a volt Jugoszláviában. 

A vészkorszak idején apját magyar munkaszolgálatra vitték, soha nem tért vissza, őt édesanyjával szerb családok bújtatták. 1949-ben anyjával együtt kivándorolt Izraelbe, ahol elvégezte a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémiát, a katonai szolgálat után pedig tovább képezte magát Brüsszelben és Londonban. 

Reisinger 1970 óta tagja a svájci székhelyű Nemzetközi Grafikai Szövetségnek (Alliance Graphique International). 1998-ban megkapta Izrael állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat.

Budapesten életmű-kiállítása volt az Iparművészeti Múzeumban, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009-ben címzetes egyetemi tanárrá nevezte ki. Két évvel ezelőtt a Magyar Zsidó Múzeumban Post(ers)címmel volt látható 106 plakátja, logóterve, köztük az El Al légitársaságnak készített sorozata. Számtalan kiállítását tekinthették meg Izraelen kívül Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Japánban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.