Wagner egyetlen komikus műve

Nürnbergi mesterdalnokok a Művészetek Palotájában

A 200 éve született Richard Wagner egyetlen komikus operáját, A nürnbergi mesterdalnokokat mutatja be a Művészetek Palotája június 8-án. A rendező, Michael Schulz még nem érkezett meg a fővárosba, két munkatársa, Sylvie Gábor rendezőasszisztens, és Renée Listerdal jelmeztervező beszélt az előzetes munkálatokról.

2013.05.26 14:35MTI
Fotó: MTI

A 2009-es weimari Ring-bemutatót is együtt "hozta tető alá" az alkotóhármas: Michael Schulz rendező, Dirk Becker díszlettervező és a Svédországban született, de az évek óta német színházakban dolgozó Renée Listerdal jelmeztervező. 

Renée Listerdal a produkciót ismertető beszélgetésben elmondta, hogy képzőművészeti tanulmányai után az opera szakot is elvégezte Németországban, így még mélyebb ismereteket szerzett a műfajról. Felidézte, Schulz első Wagner-rendezését, a weimari Ringet nem az aktualizálás szándéka vezette. Nem is valamiféle muzeális, romantikus megközelítést vitt színre, hanem a karakterekre koncentrált.
 
A nürnbergi mesterdalnokokban a cselekmény igazi, vagy a valóságoshoz nagyon hasonló személyeket kelt életre. Az egyik főszereplő, Hans Sachs nürnbergi varga 1494 és 1576 között tényleg élt, mintegy 6 ezer költeményt és 4 ezer dalt hagyott hátra.
 
"Az emberi erények és gyarlóságok állnak a koncepció középpontjában. Egy példa: Sixtus Beckmesser, a szintén létezett dalnokverseny egyik bírája, a fontoskodó városi írnok jellemének görcsös, folyton megfelelni vágyó, és örökké számító voltát emeljük ki" - részletezte a jelmeztervező. Hans Sachs, aki pártfogásába veszi a fiatal hőst, Stolzingi Waltert, ugyancsak különös egyéniség, a többiek fölött állónak érzi magát, hiú, sokat filozofál, a gondolataiban folyamtos önreflexió jelenik meg. 

Renée Listerdal a látványról szólva elmondta, tekintve, hogy a kiváló akusztikájú hangversenyterem nélkülözi a színházi eszközöket a színpadkép ennek megfelelően igen egyszerű és jelképes lesz. Nürnberg látképe, az ősei révén a Gyulához közeli Ajtósról származó nürnbergi rézmetsző, Albrecht Dürer képein jelenik majd meg. 

A jelmezek az először hangversenytermi estélyi öltözetekből fokozatosan változnak át egyszerű, szinte kortalan, hétköznapi ruhákká. Stolzingi Waltert a napokban Európa kulturális-díjjal kitüntetett Klaus Florian Vogt énekli, Eva Pognert a neves szoprán, Annette Dasch alakítja, aki Haydn A teremtés című oratóriumában már énekelt a Művészetek Palotájában, és jövőre a New York-i Metropolitan Operában játssza a szerepet. Hans Sachs James Rutherford lesz. 

Az előadás június 15-én és 23-án ismegtekinthető a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Ádám vezényletével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.