Wagner-év

Bővül a Wagner-irodalom a zeneszerző születésének 200. évfordulójára

Több új könyv jelenik meg Richard Wagnerről születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából Németországban.

2013.01.05 08:27MTI

Wagner élete jól dokumentált, hiszen felesége, Cosima (Liszt leánya) aprólékos naplót vezetett - hangsúlyozza Martin Geck, a dortmundi egyetem professzora, zenetudós, több Wagner-kötet szerzője, akinek Wagner-életrajza most új, bővített kiadásban lát napvilágot.
 
"Az életmű azonban új és új kérdéseket vet fel az elemzők számára, például: miért nyűgözi le a hallgatót ma is a Trisztán és Izolda vagy a Ring; mennyiben csorbítja Wagner antiszemitizmusa a művek értékét?" - teszi hozzá. Kerstin Decker berlini újságíró Nietzsche és Wagner című kötetében - ugyancsak Cosima naplójára támaszkodva - a két "csúcsegoista" viszonyát mutatja be. 

A szeretet-gyűlölet kapcsolat elején a filozófus feltétel nélküli rajongással fordult a 30 évvel idősebb zeneszerző felé. Később az ateista Nietzsche szembefordult barátjával, legerősebben a vallásos áhítatot sugárzó Parsifal komponálása idején. 

Joachim Köhler A nevető Wagner című munkájában a zeneszerző jellemének kevéssé ismert vonásait tárgyalja. Mint írja: bizonyítható, hogy Wagner hajlott az öniróniára, értette a viccet, kedvelte az anekdotákat. Laurenz Lütteken zürichi zenetudós Wagner-kézikönyvében 60 Wagner-kutató tanulmányát gyűjtötte össze, köztük Jürgen Kestingét, aki az egyik előadója lesz A Wagner-hangok című júniusi lipcsei szimpóziumnak, és aki ebben a kötetben a 19. századi Wagner-éneklési stílust elemzi. 

Az egyik legismertebb német gyerekkönyv-illusztrátor, Nikolaus Heidelbach finom grafikákban meséli el A nibelungok gyűrűje előjátékának, A Rajna kincsének a történetét. Mint megjegyezte, a teljes Ring-tetralógia sok lett volna, és az aranygyűrű, valamint a sellőlányok ihlették meg legjobban. Az albumhoz az egyik dédunoka, Nike Wagner írt utószót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.