Wagner-év

A bolygó hollandi a Magyar Állami Operaházban

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából mutatja be A bolygó hollandi című korai művét a Magyar Állami Operaház.

2013.01.07 21:29MTI

A darabot kettős szereposztásban láthatja a közönség január 19-től, a címszerepet Thomas Gazheli és Kálmándi Mihály énekli. A női főszerepben Lukács Gyöngyi és Rálik Szilvia hallható. Az első előadásokat Ralf Weikert vezényli, akitől Kovács János veszi át a pálcát. 

A darabról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón Szikora János, a produkció rendezője elmondta, hogy ez a hetedik rendezése a dalszínházban. Hangsúlyozta: az évforduló alkalmából nyilván sokat beszélnek majd Wagnerről, a zeneszerzőről, ő azonban Wagnerre, a rendezőre hívja fel a figyelmet. "Vizionárius elme volt, aki nem csupán egy operáról, nem +az+ operáról, hanem általa elképzelt színházról, összművészeti teljesítményről beszél a műveivel.
 
A vizuális képzelőerő már A bolygó hollandinál erőteljesen vezette a szerzőt" - fogalmazott a rendező. Szikora János véleménye szerint bár a mese az európai kultúrkörben igen ismert, Wagner egy percig sem gondolta, hogy ez egy realista történet. "Bármily részletes leírást is ad a partitúrában, meggyőződésem, hogy ezt a különös cselekményt a maga elvontságában, stilizáltságában és mitikusságában kell megjelenítenünk" - vélekedett. 

Ez a felfogás érvényesül Szendrényi Éva színpadképében és Berzsenyi Krisztina jelmezeiben is. Szendrényi Éva kevés eszközt, tiszta és egyszerű világot épít a színpadra, az egyszerűségnek az is az oka, hogy a mű az 1841-es drezdai változatban hangzik el: a később néha három felvonásra, máskor két részre tagolt verziók helyett szünet nélkül, egyben játsszák a darabot, átdíszletezésre, a cselekmény három helyszínének elkülönített ábrázolására alig van lehetőség. 

A karmester, Ralf Weikert a drezdai változat zeneileg hiteles megszólaltatására törekszik, az akkori hangszerek hangerejét figyelembe véve adja meg a szólamok dinamikáját. A 70 éves dirigens, aki Mozart-karmesterként is ismert, az ausztriai wels-i Wagner Fesztiválon májusban a Parsifalt vezényli. Az egyik szereposztásban a német Thomas Gazheli alakítja a Hollandit.
 
"Ahogy a rendező, én is mitikus, kifürkészhetetlen figurának látom a tenger örök vándorát, ugyanakkor érzem a zenében a hősből áradó erős szexuális vonzerőt is" - fogalmazott. A másik Hollandi, Kálmándi Mihály a megváltás motívumot emelte ki. "Az egész operát az a vágy hatja át, hogy a nyughatatlan férfi elem megnyugvást és kielégülést találjon a női elemmel való egyesülésben.
 
Az előadás kicsengése az egymásra találás, amelyben eltűnik az idő végessége és az élet kereteinek realitása" - fűzte hozzá Szikora János. A sajtótájékoztatón Péterffy Gábor, a Magyar Posta filatéliai igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy márciusban Wagner, illetve Verdi születésének 200. évfordulójára QR-kóddal ellátott emlékbélyeget adnak ki. Mindkettőt Orosz István Kossuth-díjas grafikus tervezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.