"Festőóriások"

Magyar művészeknek avatnak emléktáblát Rómában

Az egykori római festőiskola 129 magyar tagjának állítanak emléktáblát hétfő este az olasz fővárosban levő Római Magyar Akadémia (RMA) épületében.

2013.05.27 15:54MTI

A Római Magyar Akadémián 1928-1943 között tanuló és alkotó 129 magyar művész emlékét őrzi a márványtábla, mely a "római magyar iskola három festőóriásának" a nevét tünteti fel: Aba-Novák Vilmosét (1894-1941), Molnár C. Pálét (1894-1981) és Szőnyi Istvánét (1894-1960). Mindhárom festő és grafikus ösztöndíjasként jutott ki Rómába, az akkor is ösztöndíjasházként működő Római Magyar Akadémiára. 

Az olasz főváros központjában levő RMA bejáratánál elhelyezett magyar-olasz nyelvű táblát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állítatta az idei magyar-olasz kulturális évad alkalmából. A táblát Balatoni Mónika a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára leplezi le. 

Az avatáson részt vesz Balla János hazánk olaszországi nagykövete és Molnár Antal, az RMA igazgatója. Molnár az MTI-nek elmondta, hogy Szőnyi Zsuzsa, Szőnyi István lánya megelégedéssel üdvözölte a római iskola tagjairól való megemlékezést. Az emléktábla Móczár Gergely alkotása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.