A csembalóművész és karmester 83 éves volt

Elhunyt Gustav Leonhardt

Elhunyt a historikus zenei előadásmód egyik úttörője, Gustav Leonhardt csembaló-, orgonaművész és karmester 83 éves korában Amszterdamban.

2012.01.17 19:41MTI

A barokk zene újra felfedezője hétfőn este halt meg - közölte kedden Kim van Niftrik, a De Nieuwe Kerk, a templomból átalakított kulturális központ szóvivője.
   
Gustav Leonhardt hollandiai zenei képzését a Schola Cantorumban folytatta Bázelben, majd tanult és tanított Bécsben a Zenei és Előadóművészeti Egyetemen.
   
A barokk muzsika, elsősorban Bach műveinek újraértelmezése terén úttörőnek tartják, 1955-ben alapította meg a Leonhardt-Consortot, amely játékával példaként szolgált. Mintegy 300 lemez fűződik nevéhez. 1967-ben az Anna Magdalena Bach (a zeneszerző felesége) életéről szóló filmkrónikában, Jean-Marie Straub munkájában eljátszotta Bach szerepét.    

1971 és 1990 között valósították meg Nikolaus Harnoncourt-ral együttes projektjüket, Bach 200 egyházi kantátájának revízióját és lemezfelvételét. 1988-tól oktatott a sienai Accademia Musicale Chigianában. Vendégprofesszora volt az amerikai Harvard Egyetemnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.