Nyolcvankilenc éves volt a veterán politikus

Elhunyt Manuel Fraga

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt vasárnap este madridi otthonában Manuel Fraga Iribarne spanyol politikus, aki valaha tagja volt Francisco Franco diktátor kormányának, majd a demokratikus átmenet egyik kulcsfigurája volt.

2012.01.16 07:58MTI

Fraga az egyetlen olyan miniszter, aki a Franco-rezsimet követően is kormánytag maradt. A diktátor halála után belügyminiszteré nevezték ki, Franco idején az idegenforgalmi tárcát vezette, és ebben a tisztségében sokat tett az ibériai ország külföld felé nyitása érdekében.    
   
Fraga alapítója volt a jelenleg hatalmon lévő spanyol Néppártnak, amelynek haláláig tiszteletbeli elnöki tisztét töltötte be.
   
Részt vette az 1978-ban életbe lépett demokratikus spanyol alkotmány megszövegezésében. Az ízig-vérig jobboldali politikus mindig is demokrácia elszánt védelmezőjének bizonyult.
   
Az északnyugat-spanyolországi Galíciában született, és később - 1990 és 2005 között - a tartomány első embereként folytatta karrierjét, és vezetése alatt az egyik legszegényebb spanyolországi terület hatalmas fejlődésen ment keresztül, miközben Fraga sokat tett a helyi nyelv és kulturális értékek védelmében is.
   
Az aktív politizálástól mindössze néhány hónapja vonult vissza, tavaly szeptemberben bejelentette, hogy befejezi 60 év óta tartó pályafutását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.