Kiérdemelte a Népművészet Mestere címet

Elhunyt Páhi Emma bodrogközi mesemondó és mesegyűjtő

Végső búcsút vettek vasárnap Pápai Istvánné Páhi Emmától, a Népművészet Mesterétől, aki ezt a címet elsősorban mesemondóként, mesegyűjtőként érdemelte ki.

2012.01.16 11:42MTI

A január 3-án, 80. életévében elhunyt mesemondót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karcsán helyezték örök nyugalom, ott ahol, 1932-ben született.
   
Páhi Emma meséi egy részét még gyermekként tanulta Karcsán Kovács Jánosnétól, aki a bodrogközi falu egyik legkitűnőbb mesemondója volt, majd lánykorában a hosszú téli estéken a fonóban szokásos mesemondásba is bekapcsolódott. Később a helyi termelőszövetkezetben krumpliszedés közben tanult újabb meséket, amelyeket esténként családjának mondott el újra. Mondott olyan meséket is, amelyeket könyvből sajátított el, majd formált át.
   
A karcsai mesemondók közül is kiemelkedett mind meséi számát, mind megformálását és előadását tekintve Pápai Istvánné Páhi Emma. Meséinek jellegzetessége a női szereplők árnyalt ábrázolása, az állatszereplők sűrű felbukkanása, a karcsai táj megjelenítése a mesékben. Előadott történetei között egyaránt megtalálhatók voltak tündérmesék, hősmesék, novellamesék, tréfás mesék, állatmesék; balladai téma prózai megformálásai, hiedelemmondák és élettörténetek is.
   
Kétszázötven általa elmondott meséjét magnó rögzítette, 31 mese pedig gyűjteményben jelent meg.
   
Kiváló mesemondásáért 1972-ben kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.