Csak semmi fanatizmus!

Kína szigorít filmügyben

A kínai vezetők szigorítani akarják a sugározható filmek körét: elsősorban a szociális biztonságot veszélyeztető és a vallási fanatizmust terjesztő filmeket tiltanák be a kelet-ázsiai országban.

2011.12.15 13:07MTI

A kormány honlapján csütörtökön közzétett törvénytervezet szerint lekerülhetnek a kínai képernyőkről a nemzeti büszkeséget, a nemzeti érdekeket sértő, az etnikai feszültségeket keltő, kultuszokat vagy babonákat terjesztő, valamint az obszcenitást, szerencsejátékokat, drogfogyasztást, erőszakot vagy terrort propagáló filmek.

A nemzeti egységet, szuverenitást és földrajzi integritást sértő, államtitkokat kiszivárogtató, az ország biztonságát és a társadalmi etikát veszélyeztető tartalmakat szintén betiltanák. A kabinet jogi osztálya által közzétett törvényjavaslatot egyelőre társadalmi vitára bocsátotta a kormány, nem tisztázva, hogy az mikor léphet életbe. A tervezet azt sem részletezi, hogy a fenti fogalmak pontosan mit takarnak, s arra sem tér ki, hogy milyen büntetés jár azok előírásokkal szembemenő sugárzása esetén.
   
A dokumentumban a vezetés a sugározható filmek körének szigorításán túl a filmiparba való befektetésre buzdít, annak a vidéki területeken való fejlesztését szorgalmazza. A beterjesztett szabályozások szerint a jövőben megbüntetnék azokat a mozikat, amelyek a filmek hivatalos kezdete után reklámot sugároznak, de a biztonsági előírásokat is szigorítanák, megtiltva a robbanó- vagy radioaktív anyagok filmszínházba való bevitelét.
   
Októberben, a Kommunista Párt Központi Bizottságának éves ülésén a párt vezetői a kínai kultúra erejének, külföldi befolyásának fokozásáról, a kultúrpolitika és az azt kiszolgáló rendszer reformjáról döntöttek. Egy hétre rá a szórakoztató műsorok adásidejének korlátozásáról és a hírműsorok kiterjesztéséről határoztak.

A vezetés egy olyan internetes menedzsmentrendszer felállítását is támogatja, amely a közösségi oldalak és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások működését szabályozza, és szigorú büntetést helyez kilátásba az internetes pletykákat terjesztők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.