A DreamWorks Sanghajban is megvetette a lábát

Spielberg filmstúdiója szerelmes lett Kínába

Steven Spielberg DreamWorks filmstúdiója a legutóbbi a hollywoodi stúdiók közül, amely megvetette a lábát Kínában, a világ leggyorsabban növekedő filmpiacán.

2011.12.10 09:40MTI

A The Daily Telegraph online tudósítása szerint a DreamWorks elsősorban az animációs ágazatban lát nagy üzletet. A Cajcsing gazdasági magazin kínai kormányforrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az új sanghaji stúdiót, amely egyelőre a DreamWorks East nevet viseli, animációkat gyártó kínai-amerikai konglomerátummá akarják fejleszteni. Emellett szóba került egy témapark felállítása is.
   
Miközben a hollywoodi filmbiznisz lassacskán visszaszorulóban van - kevesebb vállalat kevesebb filmet gyárt kisebb költségvetésből -, ennek éppen az ellenkezője történik Kínában. "Olyan mint egy aranybánya, mindenki azt lesi, hogy léphetne be az üzletbe" - fejtette ki Lior Chefetz, a Los Angeles-i Kína Hollywood Koprodukciós Társaság társalapítója.
   
Év elején az ázsiai országban 6200 filmvászon várta a mozizókat, 2015-re az előrejelzések szerint ez a szám megháromszorozódik. Mi több, a mozis bevételek egy év alatt 64 százalékkal nőttek, így elérték a 10,2 milliárd jüant (360 milliárd forintot) - idézte az adatokat a telegraph.co.uk.
   
Kínában azonban még mindig érvényben van a csupán évi 20 külföldi film forgalmazását engedélyező kvóta. Azok a produkciók, amelyek betörnek a kínai piacra, általában nagy sikert aratnak, az Avatar például minden idők legnagyobb kasszasikere lett az országban. A kínai-hollywoodi koprodukciók igyekeznek megkerülni a kvótarendszert.
   
A hollywoodi koprodukciók sikeréhez elkerülhetetlen a helyi sajátosságok figyelembe vétele. A stúdiók egyre több kínai szereplőt alkalmaznak. A Kung Fu Panda 2. című filmet a  helyi média "Hollywood Kínához szóló szerelmes levelének" nevezte. A DreamWorks animációs műhelye a film előkészítésekor egy kínai pandarezervátumba is ellátogatott, és igyekeztek olyan kulturális utalásokkal megtölteni a produkciót, amelyek megnyerték a közönség tetszését.
   
"Hollywood az összes kínai rosszfiút észak-koreaira cserélte" - mutatott rá Gregory Ouanhon, a kínai forgalmazásra filmeket vásárló Dark Light Media igazgatója. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a stúdióknak meg kell tartaniuk azt a kényes egyensúlyt, ami más piacokon is kelendővé teszik a filmjeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.